Povjerenica Europske komisije Corina Cretu u radnom posjetu Hrvatskoj

  • Slika /slike/Vijesti/Povjerenica Cretu_28_4_2017_1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Cretu: ” Bez adekvatnog broja djelatnika, ne možete očekivati rezultate i ostvarenje čitave alokacije od skoro 10,7 milijardi eura.”

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministrica regionalnog razvoja i fondova Eurospke unije Gabrijela Žalac susreli su se u četvrtak 27. Travnja 2017. godine, u Banskim dvorima, s povjerenicom Europske komisije za regionalnu politiku Corinom Crețu, koja boravi u radnom posjetu Hrvatskoj.
 
Zahvalivši povjerenici na potpori, premijer Andrej Plenković naglasio je da je Vlada Republike Hrvatske prepoznala važnost osnaživanja kapaciteta tijela u sustavu te je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog Odluke o zapošljavanju, sukladno Planu zapošljavanja u svim institucijama u Sustavu upravljanja i kontrole korištenja ESI fondova, a u svrhu ostvarivanja cjelokupne alokacije, koja je na raspolaganju Hrvatskoj za njezin razvoj i osiguravanje kvalitetnijeg života njezinih građana.
 
Nakon sastanka s predsjednikom Vlade, povjerenica Corina Crețu sudjelovala je na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskih fondova za ukupno 8 ugovora u području pripreme i provedbe  Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine, poboljšanja pristupa primarnoj i hitnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja te modernizacije, unaprjeđenja i proširenja infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju. Ukupna vrijednost spomenutih projekata je 403 milijuna kuna, od čega je iznos sufinanciranja sredstvima Europske unije  338  milijuna kuna, odnosno 84 posto.
 
Tijekom svečanosti potpisivanja, povjerenica Crețu istaknula je važnost kohezijske politike: “Kohezijska politika sinonim je za solidarnost EU. Bez ove politike nema ni izravne veze s građanima.” Osim toga, povjerenica je pozdravila Odluku Valde o otvaranju novih radnih mjesta financiranih sredstvima iz EU fondova te upozorila da: “Bez adekvatnog broja djelatnika, ne možete očekivati rezultate i ostvarenje čitave alokacije od skoro 10,7 milijardi eura.” Dodala je da se u brojnim izvješćima revizora nadležnih službi Europske komisije navodi da razina zapošljavanja osoblja u tijelima u sustavu provedbe i praćenja ESI fondova, nije razmjerna višestrukom porastu iznosa sredstava iz ESI fondova dostupnih Republici Hrvatskoj u programskom razdoblju 2014.-2020., kao ni složenosti zadaća koje je potrebno izvršiti. Navela je da je nedostatak značajnog broja djelatnika na EU poslovima prepoznat kao jedan od ključnih razloga za slabije rezultate u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije u financijskom razdoblju 2014. - 2020. te bi ta činjenica mogla ugroziti odgovarajuću pripremu i provedbu projekata financiranih u okviru programa Europske unije.
 
Ministrica Žalac se zahvalila povjerenici na podršci i naglasila: “Svjesni smo kompliciranosti sustava EU fondova i činimo sve kako bismo pojednostavili procedure. Na taj način i jačanjem administrativnih kapaciteta doseći ćemo ono što smo planirali i povući sva sredstva koja su nam na raspolaganju.”
 
Po završetku svečanog potpisivanja ugovora, povjerenica cretu i ministrica Žalac, sudjelovale su na “Dijalogu s građanima” u sklopu Tjedna EU fondova koji organizira Ministartsvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije već 7. godinu za redom. Na Dijalogu, povjerenica i ministrica su odgovarale na brojne upite građana o mogućnostima koje nude fondovi Europske unije, ali i o budućnosti kohezijske politike.

Pisane vijesti