Potpredsjednik Vlade Grčić u Splitu najavio projekte za finaciranje iz EU fondova

Slika /arhiva/SLIKE/Split_22_8_2014.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske regije Branko Grčić razgovarao je danas u Splitu sa splitskim gradonačelnikom Ivom Baldasarom i njegovim suradnicima o razvojnim projektima Grada Splita i Dalmacije, nakon čega su održali konferenciju za medije u zgradi Gradske uprave.
 

Prema riječnima gradonačelnika Ive Baldasara današnji sastanak je samo nastavak i zaključak jednogodišnjih dogovora o razvojnim projektima koji će utjecati na budućnost razvoja Splita.
 

Među projektima koji se mogu sufinancirati iz EU fondova, ministar Grčić je najprije spomenuo projekt uređenja istočne obale, kao i mogućnost povezivanja zračne luke u Resniku sa splitskom Gradskom lukom koji će se realizirati izgradnjom brze gradske željeznice.
 

Potpredsjednik Grčić najavio je projekt poboljšanja vodoopskrbnog  sustava i sustava odvodnje na području Splita, Solina, Dugopolja i Podstrane vrijedan 65 milijuna eura od kojih se znatan dio može financirati iz bespovratnih EU sredstava, kao i onaj na području Kaštela i Trogira vrijedan 100 milijuna eura. Među prioritetnim projektima, kako je kazao, je i uređenje poduzetničke zone u Dračevcu.
 

U pripremi je i projektna dokumentacija za Znanstveno-inovacijski centar koji bi se izgradio na sjeverozapadnom dijelu splitskog  Sveučilišnog kampusa, a jedan od važnijih projekata je izgradnja centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.
 

Ministar Grčić na današnjoj je tiskovnoj konferenciji spomenuo i mogućnost financiranja uvođenja plinskog pogona za vozila javnog gradskog prijevoznika iz EU fondova, te završetak Doma omladine za kojega je završen glavni projekt, a koji se priprema kroz programe Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
 

Radi turističke valorizacije kulturne baštine Splita i Solina, ministar Grčić je najavio mogućnost otvaranja multimedijalnog muzeja i šetnice kroz Dioklecijanovu palaču, a obnova javnih zgrada odvijat će se  kroz model energetske učinkovitosti.
 

Potpredsjednik Vlade i ministar EU fondova, naveo je i projekte prometnog povezivanja u Dalmaciji financirane iz EU fondova, među kojima je spomenuo Zračnu luku Dubrovnik, pelješki most, most Čiovo, te obilaznice Kaštela i Vodica. Traži se i najbolje rješenje za cestu između Splita i Omiša.
 

"Ti projekti su najjači demantij svih onih koji govore da nismo spremni apsorbirati novac iz EU fondova", konstatirao je Grčić.



Pisane vijesti