Potpredsjednik Vlade Grčić o slučaju „Franak“: Ne mogu komentirati sudske presude

Slika /arhiva/SLIKE/Grcic_vlada_17_7_2013.JPG

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić dao je izjavu vezanu uz tvrdnje Udruge Franak da se vrši pritisak na pravosuđe vezano uz drugostupanjsku presudu u sporu protiv osam banaka zbog kredita u švicarskim francima. 

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić dao je izjavu vezanu uz tvrdnje Udruge Franak da se vrši pritisak na pravosuđe vezano uz drugostupanjsku presudu u sporu protiv osam banaka zbog kredita u švicarskim francima.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić odbacio je takve tvrdnje, pojasnivši da se očito radi o „šumu u kanalu“.  Naime, odgovor potpredsjednika na novinarsko pitanje smatra li, kao dio ljudi u financijskom sektoru, da presuda u slučaju Franak potkopava financijsku stabilnost, nije preneseno u cijelosti u subotu. Potpredsjednik Grčić i tom je prilikom odgovorio: „Ja ne mogu komentirati presude suda“. Istaknuo je da je za njega tu početak i kraj ove priče, međutim, kako, nažalost, ta izjava u medijima nije prenesena. I danas je ponovio kako nitko iz Vlade ne može i neće komentirati sudske presude.

Što se tiče samog sastanka s predstavnicima bankarskog sektora, koji je, prema udrugama, održan u „osjetljivom trenutku“, odnosno neposredno nakon nepravomoćne presude, te koji nije službeno najavljen, potpredsjednik Grčić je istaknuo da su sastanci s bankarima, ali i svim drugim skupinama relevantnim za gospodarsko stanje, kao što su, na primjer, poduzetnici i sindikati, i formalni i neformalni. Tako je naglasio da je prošli tjedan imao sastanke s predstavnicima sindikata o napretku u predstečajnim nagodbama, zatim s predstavnicima HUP-a o njihovim ključnim preporukama Vladi, ističući kako ni oni nisu službeno najavljeni iz razloga što se najprije želi u direktnom kontaktu raspravljati o tim temama. „Mi radimo svoj posao i zaista mislim da ga radimo vrlo odgovorno“, rekao je.

Dodao je i da je osobno, još u srpnju 2011. godine, predložio rješenje problem sa švicarskim frankom, koje je ovih dana ugrađeno u Prijedlog zakona o potrošačkom kreditiranju  koji će se u četvrtak naći na sjednici Vlade.

Na pitanje o očekivanjima s obzirom na ocjenjivanje hrvatskog kreditnog rejtinga od strane agencije Fitch, potpredsjednik Grčić rekao je da su neki znakovi oporavka već vidljivi. „Unatoč onoj prvoj informaciji da su strane investicije nula eura, na kraju je izašao  podatak da su 460 milijuna eura. Prošle godine  u istom razdoblju to je bilo nekih 80 milijuna, dakle imamo višestruko povećanje izravnih stranih ulaganja.  Osobna potrošnja je, nakon dugo vremena, u svibnju porasla, znači nazire se nešto potrošačkog optimizma. Nadam se da će turistička sezona tome još više pridonijeti i tu očekujem jedan pozitivan pomak u potrošnji. I sve su to parametri koji govore da se nešto u državi giba u pozitivnom smjeru. I zato smo naravno sretni, ali ne i neoprezni.  Moramo, naravno, pričekati još nekoliko mjeseci da vidimo jesu li trendovi održivi i hoćemo li do kraja godine stvarno napraviti put ka preokretu u gospodarstvu”, zaključio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić,  dodavši da je pred nama još uvijek uvijek težak posao i posebno veliki izazov u fiskalnoj sferi i u javnim financijama.  

 
Poslušajte audio zapis



Pisane vijesti