Potpredsjednik Vlade Grčić: Javna poduzeća trebamo maksimalno upregnuti u ciljeve ove Vlade

Slika /arhiva/SLIKE/Konferencija javna poduzeca_29.1.2014_5.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić danas je na Konferenciji Vlade Republike Hrvatske „Poslovanje, restrukturiranje i ulaganja javnih poduzeća u 2014. godini“ govorio o poslovanju društava od posebnog državnog interesa za Republiku Hrvatsku. Njegovom prezentacijom obuhvaćeno je 20 najvažnijih i najvećih poduzeća, a strateški ciljevi vezani uz poslovanje ovih društava su, neupitno, razmatranje njihovog doprinosa ukupnoj gospodarskoj aktivnosti i nastojanju da kroz pet godina Hrvatska izađe iz krize. 

 

„Pritom želim posebno naglasiti investicijsku aktivnost javnih poduzeća kao jedan od bitnih dijelova ukupnog investicijskog plana i jedan od uvjeta kako bismo lakše prebrodili proceduru prekomjernog deficita, da se lakše konsolidiramo i da osiguramo čvršće, kvalitetnije temelje za gospodarski oporavak i rast“, rekao je potpredsjednik. Za to je potrebno stabiliziranje poslovanja i prilagodba specifičnim tržišnim uvjetima koje imamo nakon ulaska u Europsku uniju. „To bitno mijenja uvjete, ja ne znam koliko ste vi sada uspjeli svoju poslovnu politiku gledati i u tim okvirima i početi se prilagođavati tim novim uvjetima“, nastavio je potpredsjednik Grčić.  

 

Daljnji strateški ciljevi su restrukturiranje, te ublažavanje problema nelikvidnosti i nesolventnosti. „Pitanje financiranja je akutni problem, u uvjetima kada i država ima problema, kad se poseže za potporama države i subvencijama, taj prostor se sužava. Ima pozitivnih pomaka u poslovanju, oni su posljedica restrukturiranja i vide se u rastu efikasnosti“.  trenutni podaci za 2013. godinu pokazuju da prihodi rastu za 3,1 posto. Rashodi su u 2012. godini iznosili 31,9 milijardi kuna, a u 2013. godini padaju na 30,7 milijardi kuna. Što se tiče broja zaposlenih, u tih 20 društava ukupan broj zaposlenih je 55.000, a u zadnje dvije godine, u procesu restrukturiranja, broj se smanjio za 4.000. „Plan za 2014. godinu je smanjiti taj broj za još 2.000 ljudi“, rekao je potpredsjednik. 

 

Investicije su postavljene kao najvažniji prioritet upravljanja javnim poduzećima, naglasio je potpredsjednik,  a 2012. godine iznosile su 9,2 milijarde kuna ili 13 posto više nego 2011. godine. „Godine 2013. godine očekujemo sličan iznos, koji drži tempo ove Vlade, a plan za 2014. godinu je ambiciozniji, iznosi 12,4 milijardi, gdje se stavlja veliki naglasak na korištenje fondova EU.

 

„Nažalost, moram konstatirati da imamo jako upitno planiranje javnih poduzeća, kad je riječ o investicijama. Tu morate biti puno realniji, jer kada se mjeri ostvarenje planova društava za 2013. godinu, vidi se podbačaj u tim planovima, osim nekoliko izuzetaka poput Plinacroa, Hrvatskih autocesta, Hrvatskih voda i Hrvatskih šuma. Sva druga poduzeća su bitno ispod planiranog, pa vas molim da posebno obratite pažnju i u idućem razdoblju o realnosti vaših planova“, upozorio je potpredsjednik i nastavio: „Najvažniji dio ove prezentacije, gdje želim otvoriti naš radni dan, koji će biti naporan, ali i dati jasniju sliku, su očekivanja od vas“. Objasnio je da je ubrzano restrukturiranje poduzeća na prvom mjestu, a pritom se misli na širu sliku, na okretanje tržištu van države. „Vi se morate prilagoditi novim uvjetima i tražiti nove tržišne niše, jasnije profilirati tržišne djelatnosti od djelatnosti od javnog interesa, i to mora biti u vašim poslovnim planovima. Ne može se svaštariti, jer se u tome ne može podići konkurentnost i tako se ne možete nositi s pritiscima iz okruženja“, obrazložio je potpredsjednik Grčić. Također,  naglasio je da je potrebno transparentno kalkulirati cijenu usluge koja se pruža tržištu. 
 

„Ne želim slušati podatke, ja vas molim da date naglasak na ova pitanja perspektive, za sutra, prekosutra ili  godinu, dvije;  to želim čuti i onda će biti jasnija situacija“.  Potpredsjednik je istaknuo da država više nema novaca za subvencije i potpore: “Vodite računa da optimizirate svoja poslovanja i tražite manje od države, jer država nema“. 
 

Također, naveo je da je potrebna dosljedna provedba investicijskih planova, orijentacija ka profitabilnim investicijama i onima od opravdanog društvenog interesa, zatim jačanje odgovornosti menadžmenta, a pritom je naglasio: „Oni koji nesebično i pošteno rade i  angažirani su na ovim ciljevima, imat će našu punu potporu“.
 

Istaknuo je da u poslovanju treba postojati ozbiljnost i racionalnost, te stručni i kompetentni ljudi u sustavu. „Na kraju samo želim reći, pratit ćemo vas i dalje, a to praćenje će biti još učestalije, još čvršće i još tvrđe. Svaki kvartal preispitivat ćemo vaše rezultate i vaše odgovornosti, mi nemamo više vremena i trebamo javna poduzeća maksimalno upregnuti u ciljeve ove Vlade“, zaključio je izlaganje potpredsjednik Grčić. 

 


Galerija:



Pisane vijesti