Potpredsjednik Vlade Branko Grčić: Zainteresirani smo za konkretne gospodarske projekte s Ukrajinom

Slika /arhiva/SLIKE/Kijev_5_11_2013_1.JPG

Ukupni odnosi su relativno skromni i u izvozu, i u uvozu, kao i u inozemnim investicijama, kada je riječ o ulaganjima Hrvatske u Ukrajinu, i obrnuto Ukrajine u Hrvatsku. Naš cilj je da probudimo te odnose, da sudionike foruma upoznamo s ključnim ekonomskim smjernicama i onim što radi hrvatska Vlada da podupre gospodarstvo i dolazak stranih investitora u Hrvatsku, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić odgovarajući na pitanja novinara za vrijeme Ukrajinsko-hrvatskog gospodarskog foruma u Kijevu. Zajedno s potpredsjednikom Grčićem na forumu je sudjelovao i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a tom je prigodom svečano potpisan Sporazum o osnivanju Ukrajinsko-hrvatskog poslovnog vijeća pri Trgovinsko-industrijskoj komori Ukrajine. S hrvatske strane sporazum je potpisala Vesna Trnokop Tanta, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore, a s ukrajinske Genadiy Chizikov, direktor Trgovinsko-industrijske komore Ukrajine.
 

Ministar Grčić istaknuo je da je Vlada zainteresirana i za vrlo konkretne projekte s Ukrajinom, prije svega u području energetike. „To je jedan od ključnih projekata koji već mjesecima spominjemo, LNG terminal gdje Ukrajinu vidimo kao potencijalno tržište za dio plina koji bi se skladištio i distribuirao iz LNG terminala“, kazao je. Odbacio je tvrdnje da je ugovor o gradnji plinovoda od LNG terminala na Krku do Ukrajine trebao biti potpisan danas da je predsjednik Vlade Zoran Milanović došao u Ukrajinu. „Mi ćemo i danas raditi na tome da se dogovore međusobni odnosi na tom projektu i da se u nekoj perspektivi zaista i jedan takav ugovor potpiše. Ali na tome treba još raditi“, naglasio je potpredsjednik Grčić.

Komentirao je i ulazak Hrvatske u postupak prekomjernog deficita te odgovorio na pitanje planira li Vlada kakve rezove i hoće li biti rezanja povlaštenih mirovina. „Prije više od mjesec dana mi smo već u Smjernicama fiskalne politike jasno pokazali da kada izvučemo sve naše dugove i obveze u idućoj godini, činjenica je da će deficit biti ozbiljan i da jednostavno moramo poduzeti vrlo stroge reformske mjere.“ Pojasnio je da bi mjere trebale rezultirati u 2014. godini sa dvije-tri milijarde kuna manjim deficitom nego što je to projicirano u Smjernicama, dodavši da to onda zahtjeva i određene rezove. „Sjećate se da smo najavili smanjenje, neću reći povlaštenih mirovina, nego mirovina po posebnim propisima većih od 5000 kuna za deset posto“, zaključio je potpredsjednik Grčić.

Potpredsjednik Grčić istog dana sudjelovao je u Kijevu na regionalnom zasjedanju Svjetskog gospodarskog foruma “Strateški dijalog za budućnost Ukrajine”.


Galerija:

 



Pisane vijesti