Potpredsjednik Vlade Branko Grčić u Ateni s ministrima zaduženim za kohezijsku politiku

Slika /arhiva/SLIKE/Grcka_atena_25_4_2014.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić sudjeluje  u Ateni na neformalnom sastanku ministara zemalja članica EU, odgovornih za kohezijsku politiku.

U raspravi o inicijativi za podršku malim i srednjim poduzećima, jednoj od tema ministarskog susreta, istaknuto je da je potrebno pronaći nove modele financiranja, kako na nacionalnoj tako i na EU razini i to posebice za podršku start up kompanijama.

Potpredsjednik Grčić, kao i većina ministara, na sastanku je istaknuo da će Hrvatska u narednom razdoblju koristiti prvenstveno nacionalne instrumente za financiranje malih i srednjih poduzeća.

Ujedno je u raspravi rečeno da je malom i srednjem poduzetništvu potrebno smanjiti administrativna opterećenja, te omogućiti pristup informacijama i znanju u korištenju EU fondova.

Očekuje se i da Europska komisija poveća iznose rezervirane za istraživanje i razvoj, a istaknuta je i potreba korištenja sredstava teritorijalne suradnje za mala i srednja poduzeća kako bi im se otvorila nova tržišta.

Uvodno su se skupu obratili domaćin, grčki  ministar Konstantinos (Kostis) Chatzidakis i povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku Johannes Hahn, koji je zahvalio svim državama članicama, među kojima i Hrvatskoj, koje su u roku dostavile prijedloge partnerskih sporazuma. Tim će se plansko-programskim dokumentima oblikovati ekonomija Europske unije u narednih 7 godina s obzirom da se u Partnerskom sporazumu utvrđuju nacionalne strategije ulaganja iz europskih strukturnih i financijskih fondova u razdoblju 2014.-2020. godina.

Povjerenik Hahn je u svome obraćanju zatražio da u pripremi Operativnih programa države članice budu koherentne te da projekti prate nacionalne stategije u projektnim područjima.

Okupljeni ministri složili su se o potrebi redovnog održavanja formalnih sastanaka ministara zaduženih za kohezijsku politiku.  Slično stavu Hrvatske, većina ministara podržava organizaciju istih u okviru formalnih sastanaka Vijeća za opće poslove.

 


Pisane vijesti