Potpredsjednik Vlade Branko Grčić svečano uručio oznaku kvalitete „Hrvatski otočni proizvod“ za 43 ovogodišnja dobitnika

Slika /arhiva/SLIKE/HOP_Dobitnici_panorama.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić na svečanosti održanoj u Domu kulture u Korčuli u petak navečer svečano je uručio oznaku kvalitete „Hrvatski otočni proizvod“ koju su ove godine dobila 43 otočna proizvođača za 75 proizvoda i proizvodnih linija.

Projekt „HOP“ je pokrenut 2007. godine, provodi ga Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a njegov glavni cilj je poticati otočane na samozapošljavanje i stvaranje proizvoda natprosječne kvalitete.

Dosad je oznaku kvalitete „Hrvatski otočni proizvod“ dobilo 145 otočnih proizvođača (od kojih je 11 ekoproizvođača i 15 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla)) za 409 proizvoda i proizvodne linije s 19 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter) i poluotoka Pelješca. Radi se o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, đemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima.

Po županijama, ove je godine u Dubrovačko-neretvanskoj oznaku „HOP“ dobilo 6 proizvođača za 11 proizvoda/linija, u Splitsko – dalmatinskoj njih 20 za 38 proizvoda, u Šibensko-kninskoj 3 za 4 proizvoda, u Zadarskoj su 3 dobitnika za 3 proizvoda, te Primorsko-goranskoj županiji njih 11 za 19 proizvoda/linija.

Popis proizvođača dostupan je na internetskim stranicama Ministarstva https://razvoj.gov.hr/default.aspx?id=650

 

Galerija:




Pisane vijesti