Potpredsjednik Vlade Branko Grčić najavio nove poticajne mjere za razvoj brdsko – planinskih područja

Slika /slike/Vijesti/Grcic_gradonacelnici_14.07.2015.jpg

Trajna pomoć za 35 gradova i općina s brdsko-planinskih područja osigurat će se povećanjem udjela u prihodima od poreza na dohodak, dodatnom tekućom pomoći iz Državnog proračuna, povećanjem udjela u šumskom doprinosu, te pomoći u održavanju nerazvrstanih cesta u ekstremnim zimskim uvjetima.

„Nove poticajne mjere za razvoj jedinica lokalne samouprave s brdsko planinskih područja razvrstanih u 3. i 4. skupinu prema indeksu razvijenosti stupit će na snagu 1. siječnja 2016. i odnosit će se na povećanje udjela u prihodima od poreza na dohodak, dodatne tekuće pomoći  iz Državnog proračuna, povećanje udjela u šumskom doprinosu, pomoć u održavanju nerazvrstanih cesta u ekstremnim zimskim uvjetima. Ovim mjerama osigurat će se trajna pomoć za 35 gradova i općina s brdsko-planinskih područja, a procjenjuje se da će samo u 2016. godini iznositi više od 107 milijuna kuna. Sve ove poticajne mjere bit će osigurane kroz zakonske izmjene koje kreću u proceduru“, istaknuo je danas potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić na sastanku s gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina s brdsko-planinskih područja.
 
Potpredsjednik Grčić je kazao kako se ovim jedinicama lokalne samouprave pruža i dodatna pomoć u sufinanciranju projekata iz EU fondova, a najavio je i proširenje Programa održivog razvoja lokalne zajednice kojeg provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
 
Jedna od najvažnijih mjera je povećanje udjela u prihodima poreza na dohodak sa 60 posto na 80,5 posto za 35 gradova i općina s brdsko-planinskih područja. Valja izdvojiti i tekuće pomoći iz Državnog proračuna koje će iznositi minimalno 40 milijuna kuna godišnje.
 
Potpredsjednik Grčić podsjetio je kako je indeks razvijenosti uveden 2009. , no tek je novim Zakonom o regionalnom razvoju RH riješen višegodišnji problem paralelnog izdvajanja različitih kategorija slabije razvijenih područja i uveden jedinstveni sustav potpomognutih područja.  Novi Zakon o regionalnom razvoju RH uveo je i novu kategoriju područja s razvojnim posebnostima.  To su područja koja se prema svojim prirodno-geografskim, demografskim, klimatskim te drugim specifičnim obilježjima koja znatno utječu na razvijenost, mogu izdvojiti od drugih područja Republike Hrvatske, a u koje spadaju i brdsko-planinska područja.
 
Što se tiče 2015. godine,  iz Državnog proračuna je osigurano 110 milijuna kuna prijelaznih pomoći za općine i gradove s brdsko-planinskih područja ili približno 65 posto potpora prema ranijem sustavu.
   
„Gradimo novi sustav, a to znači i prilagodbu zakonodavnog i programskog okvira koji se odnosi na brdsko-planinska područja, uključujući i redefiniranje kriterija za izdvajanje brdsko-planinskih područja, kako bismo trajno prevladali razvojne izazove tih područja“, istaknuo je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.
 

Pisane vijesti