Potpredsjednik Grčić: ''Varaždinska županija može biti primjer drugima u pripremi projekata''

Slika /arhiva/SLIKE/varazdin.jpg

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije prof.dr.sc. Branko Grčić boravio je u četvrtak u posjeti Varaždinskoj županiji. Obišao je gradove Lepoglavu, Ivanec i Varaždin te općinu Sveti Ilija gdje se sastao s čelnicima lokalne i regionalne samouprave.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije prof.dr.sc. Branko Grčić boravio je u četvrtak u posjeti Varaždinskoj županiji. Obišao je gradove Lepoglavu, Ivanec i Varaždin te općinu Sveti Ilija gdje se sastao s čelnicima lokalne i regionalne samouprave.

Tijekom dana sastao se s potpredsjednikom Hrvatskog Sabora o gradonačelnikom Ivanca Miloradom Batinićem, saborskim zastupnikom i gradonačelnikom Lepoglave Marijanom Škvarićem, dok ga je u Općini Sveti Ilija primio načelnik Ivica Minđek sa suradnicima. S njima je, između ostalog, razgovarao o mogućnostima dobivanja potpora za rekonstrukciju i modernizaciju prometne infrastrukture i gradnju Centra za kulturu.

U Varaždinu u poslijepodnevnim satima Grčić je posjetio i Fakultet organizacije i informatike prilikom čega su dekan prof.dr.sc. Vjeran Strahonja i prodekanica za financijsko materijalno poslovanje doc.dr.sc. Nina Begičević Ređep pobliže predstavili projekt 'Sveučilišni Kampus Varaždin'. Projekt vrijednosti 140.000,00 milijuna kuna planira se prijaviti na natječaj Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH za izradu indikativne liste prioritetnih projekata za prijavu na Infrastrukturne projekte za Europski fond za regionalni razvoj 2014. – 2020.

Potpredsjednik Branko Grčić uoči sastanka s predstavnicima županijske i varaždinske gradske vlasti izrazio je zadovoljstvo stanjem pripremljenosti projekta.

"Danas sam se uvjerio da je velik broj projekata već pripremljen, što čini dobru osnovu da u ovom dijelu Hrvatske nastavimo na efikasan način koristiti sredstva Europske unije. Uvjeren sam da bi neki od njih mogli postati dio prioriteta europskih strukturnih fondova, u čiju bazu korištenja ulazimo iduće godine. Nadam se da ćemo do druge polovice 2013. moći jedan značajan iznos koristiti za potrebe komunalnih projekata, uređenja cesta, vodovodnih sustava i slično" kazao je Grčić te podsjetio kako njegovo Ministarstvo u ovoj godini ulaže u dvjestotinjak infrastrukturnih projekata vrijednosti više od milijardu kuna, od čega bi ove godine trebalo biti isplaćeno oko 500 milijuna kuna.

Komentirajući situaciju s iskorištavanjem sredstava iz fondova Europske unije na razini Varaždinske županije, rekao je kako ovdje postoji ozbiljan know-how, te da se ovdje zna upravljati projektima i novcem na efikasan način.

"Podaci govore da smo posljednji IPA program iskoristili na razini od 40%, a isplaćeno je tek pola novca. Tijekom godine dana do ulaska u Europsku uniju htjeli bismo napraviti veliki iskorak, upravo u segmentu pripreme projekata. Varaždinska županija napravila je veliki posao u tom smislu, uz pomoć svoje razvojne Agencije. Značajan broj projekata je u provedbi, posebno prekograničnih" kazao je Grčić.

Naznačio je i kako bi model Varaždinske županije trebale slijediti i druge županije u Hrvatskoj, dok je na Vladi da stvori nove okvire da se gospodarstvo konačno pokrene, te da privatni sektor dobije novu priliku.

"Nedostaje nam ono na što teško možemo utjecati, a to je malo optimizma u okruženju Europske unije" kazao Grčić koji je posjet u Varaždinskoj županiji završio prijemom u Maloj dvorani Županijske palače u Varaždinu.

 


Pisane vijesti