Potpredsjednik Grčić svečano otvorio tvornicu AZ Crobus

Slika /arhiva/SLIKE/crobus 3 09.07.2013.JPG
Tvrtka AZ Crobus će iz svoje tvornice u Sesvetskom Kraljevcu u idućih pet godina u Irak isporučiti 2000 autobusa temeljem danas potpisanog desetgodišnjeg ugovora o isporuci autobusa s iračkom kompanijom Đebel-Co vrijednog 2,1 milijardu kuna.  

Riječ je o jednom od najvrednijih izvoznih poslova neke hrvatske tvrtke u ovom trenutku i najvećem poslu s Irakom koji poziva sve hrvatske tvrtke da surađuju s tom bogatom zemljom i sudjeluju u njenoj obnovi i razvoju, istaknuo je izaslanik iračkog ministarstva industrije i minerala Adnan Ahmed Razzen na svečanosti potpisivanja ugovora i službenog otvaranja tvornice AZ Crobus.

Irak se brzo obnavlja i razvija, u idućih nekoliko godina planira postati i glavnim svjetskim izvoznikom nafte te posla u toj zemlji itetako ima i za hrvatske tvrtke, kazao je Razzen.

Pavao Zubak, vlasnik Auto Zubaka, i direktor iračke tvrtke Đebel-Co Kadhim Talib Ghazi Al-Sammary naglasili su kako se nadaju da je to početak dugogodišnje suradnje koja je, kaže Zubak, dogovarana oko godinu i pol dana.

Svečanosti su, uz brojne partnere AZ Crobusa i predstavnike raznih institucija, bila nazočna i četiri člana Vlade - potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministri gospodarstva Ivan Vrdoljak, graditeljstva Anka Mrak Taritaš te poduzetništva Gordan Maras, kao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

To je tržište dobra izvozna prilika za sve hrvatske kompanije, pogotovo one koje su tehnološki inovativne i proizvode specifične stvari, naglasio je Grčić koji je i otvorio novu tvornicu Crobusa u Sesvetskom Kraljevcu.

Nada se kako će se ugovoreni posao s autobusima realizirati kvalitetno i u rokovima, da će suradnja biti dugoročna te da će pridonijeti novom zapošljavanju i razvoju automobilske industrije u Hrvatskoj u čemu smo do sada tek malo radili za strane kompanije.

Tvornica AZ Crobus postoji od 2006., a proizvodnjom autobusa vlastite marke koji bi mogao postati i hrvatski izvozni brend, Crobus se bavi od 2010. kada je i proizvela prvi autobus. Od tada do danas proizvela ih je 30-ak, a bilo bi ih i više da nije bilo, kako je kazao Zubak, raznih administrativnih i drugih prepreka koji su cijeli projekt usporili.

Iako su, dodaje, izgubili nekoliko godina u rješavanju prepreka, zbog čega do danas u AZ Crobusu nisu zaposlili oko 350 nego samo stotinjak radnika, nakon sedam godina rada i 180 milijuna uloženih kuna, Zubak vjeruje u budućnost tvornice i uključivanje i više od 300 hrvatskih kooperanata u proizvodnju autobusa.

I ministar Vrdoljak vjeruje u dobar razvoj tog posla te naglašava kako je i ta investicija još jedna dobra poruka da se stvari moraju brže odvijati kada su investicije u pitanju.

To je, kaže, i dokaz da se može uspjeti uz puno rada i dobrih kontakata, a Vlada će u okviru svojih mogućnosti uvijek pomoći i podržati takve projekte, pogotovo kada je riječ o izvozu u zemlje koje su u razvoju kao što je Irak.

Tako je, kako je otkrio, već tijekom današnje svečanosti s predstavnikom iračkog ministarstva i hrvatskim veleposlanikom u Iraku dogovoreno da skupina hrvatskih poduzetnika u listopadu posjeti Irak kako bi konkretno razgovarali o daljim projektima poslovne suradnje. (HINA)

Galerija:


Pisane vijesti