Potpredsjednik Grčić: Preispitivat ćemo rad javnih poduzeća i mjeriti njihove rezultate

Slika /arhiva/SLIKE/Konferencija javna poduzeca_29.1.2014_7.jpg

Nakon završetka konferencije Vlade Republike Hrvatske „Poslovanje, restrukturiranje i ulaganja javnih poduzeća u 2014. godini“, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić i ministri koji su sudjelovali u panelima održali su konferenciju za medije.
 

Potpredsjednik Vlade Grčić rekao je da se na današnjoj konferenciji razgovaralo o ključnim odrednicama strategije za daljnji razvoj javnih poduzeća te se zaključilo da proces restrukturiranja treba nastaviti, i to ubrzano, a posebnu pozornost treba posvetiti ubrzanju realizacije dosta ambiciozno postavljenih investicijskih planova. Također, vezano uz te dvije ključne odrednice, potrebno je i povećati odgovornost javnih poduzeća. „Ta odgovornost je bila preispitivana i do sada, a mi ćemo nastaviti pratiti rad javnih poduzeća. Institucionalno smo se organizirali da to možemo raditi efikasno. Na mjesečnoj, tromjesečnoj i polugodišnjoj bazi ćemo mjeriti rezultate rada poduzeća u svim ovim segmentima“, rekao je i dodao da je poruka Vlade jasna, da svi oni iz javnih poduzeća koji prihvate ove visoko postavljene kriterije, ukoliko daju sve od sebe da realiziraju svoje planove, imat će punu Vladinu potporu.
 

 „Svi koji nisu sposobni i spremni to odraditi, njihova će pozicija biti preispitana. Nitko nije za sva vremena tu, od njih se očekuje maksimalan napor, a posebno u uvjetima o kojima smo danas govorili, kada javna poduzeća trebaju pridonijeti u najvećoj mogućoj mjeri oporavku Hrvatske“. Javna poduzeća i javne investicije zalog su da iz krize lakše izađemo, posebno u situaciji u kojoj privatni sektor još uvijek ne pokazuje jasne znakove oporavka. 
 

Potpredsjednik Grčić kazao je da su predstavnici Vlade jasno naveli svoja očekivanja predsjednicima uprava i nadzornih odbora, ali i ponudili im pomoć u prevladavanju prepreka koje su dosad imali te onih koje će imati u realizaciji poslovnih, a posebno investicijskih planova.
 

„Pozvao sam ih da svoje projekte što prije prijave za Strateške razvojne projekte, to je novi instrument i nova mogućnost da te projekte pripremamo ubrzano, da budu na vrhu liste prioriteta svih državnih institucija u prevladavanju prepreka za pripremu i realizaciju tih projekata“, završio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. 



Pisane vijesti