Potpredsjednik Grčić: Odgovorili smo na inicijativu Europske komisije i pripremili listu projekata

Slika /arhiva/SLIKE/pokrenimo-eu_28_11_2014.jpg
Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić izjavio je u petak da su LNG terminal na Krku, razvoj širokopojasnog interneta i Jadransko-jonski plinovod neki od mogućih projekata koji bi se u Hrvatskoj mogli financirati u sklopu novog investicijskog plana Europske komisije.
 
Grčić je sudjelovao na javnoj tribini o prioritetima nove Europske komisije i izazovima za Hrvatsku koju je organiziralo Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj nakon što je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker predložio novi investicijski plan koji bi u iduće tri godine trebao osigurati ulaganja od najmanje 315 milijarda eura.
 
"Mi smo odgovorili na ovu inicijativu. Već smo nekoliko tjedana u pripremi liste projekata. Na kraju smo isporučili listu od 68 projekata ukupne vrijednosti više od 19 milijardi eura", kazao je Branko Grčić.
 
"Kad iz toga izvučete projekte koji su već u različitim fazama pripreme za sufinanciranje iz europskih fondova, onda ostaje oko 6,5 do 7 milijardi eura ostalih projekata. Mislim da upravo u tim ostalim projektima treba tražiti projekte koji bi se mogli uklopiti u ovu shemu, kao i u dijelu projekata koji neće u većem dijelu moći biti sufinancirani iz EU fondova jer jednostavno nema toliko novaca, poput primjerice razvoja širokopojasnog interneta", kazao je.
 
Potpredsjednik Grčić je rekao da ne postoje sigurne alokacije za pojedine zemlje nego će se novac dijeliti za projekte koji moraju biti kvalitetni, održivi i strateški.
 
„U ovom trenutku puno više možemo dobiti direktno kroz EU fondove, a ovaj novac ako dođe, dobro dođe", kazao je.
 
Govoreći o provedbi ekonomskih preporuka Europske komisije, Grčić se složio s ocjenama da se reforme provode neujednačeno i presporo.
 
"Reforme bi u Hrvatskoj mogle biti puno brže i puno dublje. Objektivno, za to je potrebna snažna politička volja i nešto veća suglasnost javnosti oko toga nego što je u ovom trenutku", rekao je, ističući da u zemlji postoji golem otpor reformama unatoč političkoj volji jer se u nekim pitanjima dira u interese određenih društvenih skupina.
 
Između ostaloga, istaknuo je napore Vlade u sređivanju javnih financija i rezultate u restrukturiranju brodogradnje što je omogućilo opstanak četiri od pet brodogradilišta, te kazao da je restrukturiranje željeznica u završnoj fazi.
 
Preporuke Europske komisije, potpredsjednik Grčić ocjenjuje provedivim i ističe da su strukturne reforme, fiskalna konsolidacija i investicije od samoga početka strategija ove Vlade.


Pisane vijesti