Potpredsjednik Grčić na skupu švedskih i hrvatskih gospodarstvenika: Investicije su ključ ekonomskog rasta

Slika /arhiva/SLIKE/Grčić_Svedjani_17_04_2013.jpg

Investicije su ključ ekonomskog rasta i oporavka, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić govoreći na poslovnom seminaru, organiziranom u sklopu posjeta švedskog kralja Carla XVI. Gustafa i kraljice Silvie Hrvatskoj. Uz nazočnost švedskog kralja Carla XVI. Gustafa i hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, gospodarstvenici dviju zemalja razgovarali su o poslovnim perspektivama Hrvatske nakon ulaska u Europsku uniju i o tome kako Hrvatska i Švedska mogu biti partneri.

Nakon govora Lene Ek, švedske ministrice okoliša, potpredsjednik Grčić prezentirao je aktivnosti hrvatske Vlade na poticanju investicija, poboljšanju poslovne klime, jačanju hrvatskog gospodarstva i izlasku iz krize.

Kako je rekao, u proteklim kriznim godinama hrvatski BDP zaostajao je za stopama rasta u EU od dva do 4,5 postotnih poena dok je lani u trećem kvartalu vidljiv pomak, ta je razlika iznosila 1,5 postotna poena.

Strategija Vlade za izlazak iz krize predviđa fiskalnu konsolidaciju, strukturne reforme, pokretanje javnih i privatnih investicija. U ovoj godini investicije u privatnom sektoru mogle bi iznositi  oko 50 milijardi kuna dok su javne investicije predviđene u iznosu od blizu 15 milijardi kuna u energetskom sektoru, infrastrukturi, prometu…
Vlada priprema i cijeli niz projekata koji će biti financirani novcem iz EU fondova, a koji će se početi realizirati za tri do četiri godine, poput onih na obnovi željezničkih pravaca, najavio je Grčić.

Ulazak Hrvatske u EU očekivano će, po iskustvima drugih zemalja, donijeti povećani dotok direktnih stranih investicija, a potencijalni izvori financiranja, uz transfere iz EU proračuna, su i privatizacijski projekti i koncesije.

Branko Grčić istaknuo je i uspješne primjere švedskih investicija u Hrvatskoj (Tele2, IKEA, Atlas Copco, Hilding Anders, Tetra Laval, AstraZeneca), te posebno čestitao na 60. obljetnici prvog licencnog ugovora između Ericssona i Nikole Tesle. Kompanija Ericsson Nikola Tesla godinama je već jedna od najboljih poveznica Hrvatske i Švedske, a interes za jačanje poslovne suradnje dviju zemalja iskazan je i na ovom susretu švedskih i hrvatskih gospodarstvenika.

 

 

 

 

Pisane vijesti