Potpredsjednik Grčić na Croatia Summitu: Otvorimo put transferu znanja, novim tehnologijama i greenfield investicijama

Slika /arhiva/SLIKE/croatia summit2 09 07 2012.jpg
Potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić sudjelovao je na 7. Croatia Summitu, međunarodnoj konferenciji održanoj u Dubrovniku na temu 'Izgradnje država i EU iskustava'. Dvodnevna konferencija u organizaciji Vlade RH okupila je sedam premijera iz regije, desetak ministara vanjskih poslova te druge visoke dužnosnike iz europskih zemalja, SAD-a, NATO-a i južnog Mediterana.

Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović pozvao je zemlje Europske unije, one koje to još nisu učinile, da ratificiraju Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Dodao je da Hrvatska svojim iskustvom može pomoći ostalim zemljama u tranziciji u izgradnji institucija i razvoju demokracije, bez obzira da li aspiriraju na članstvo u Europskoj uniji. 

'Činit ćemo to kao prijatelji i partneri, a ne mentori' zaključio je Milanović.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić je, u okviru panel diskusije 'EU perspektiva kao pokretačka snaga za društvene i političke promjene', iznio viđenje aktualnog stanja u Europskoj uniji te s tim povezane izglede i izazove Republike Hrvatske, koja će 1. srpnja 2013. postati njenom punopravnom članicom. Potpredsjednik se posebno osvrnuo na tešku ekonomsku situaciju koja je zahvatila čitavu Europu, a koja nije zaobišla ni Hrvatsku. 

'Vlada RH svjesna je situacije u kojoj se nalazimo, i glavni nam je cilj svesti javne financije u održive omjere, za što su nužne duboke strukturne i institucionalne reforme. Na tome inzistiramo, te će Vlada ovih tjedana izići s jednim urgentnim planom reformi koje bi trebalo provesti možda već do kraja ove, a najdalje do sredine sljedeće godine', rekao je Grčić.

'Definirali smo tri ključna cilja – svesti javne financije u održive omjere, provesti značajne strukturne reforme te omogućiti snažno uključivanje hrvatskih tvrtki na europsko tržište. Istovremeno, trebamo poboljšati poslovnu klimu u Hrvatskoj i otvoriti put transferu znanja i novih tehnologija. Također, trebaju nam i konkretni greenfield projekti, odnosno nove investicije koje su nažalost u ovom vremenu krize zastale', naglasio je Grčić.

 
(Hina/MRRFEU)


Galerija:


Pisane vijesti