Potpredsjednik Grčić: ''Kombinacija investicija javnog i privatnog sektora ključna za oporavak gospodarstva''

Slika /arhiva/SLIKE/Konferencija financijsko upravljanje-2.jpg
'Europa je u trećem kvartalu zabilježila pad BDP-a od 0,4 posto, te dosegnula novo recesijsko dno što ima izravni učinak na Hrvatsku kroz smanjenje njezina izvoza i pad osobne potrošnje' objasnio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić na konferenciji 'Financijsko upravljanje i praktični aspekti pristupanja EU'.

'Vlada RH mora potaknuti investicije, pri čemu se osim javnih ulaganja treba orijentirati i na pomoć poduzetničkom sektoru u njegovom restrukturiranju. Kombinacija investicija javnog i privatnog sektora ključna je za oporavak gospodarstva' dodao je.

Također, zadaća Vlade odnosno Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je postići što snažniju integraciju domaćih izvora financiranja i dostupnih sredstava iz EU fondova.

'Ulazak u Europsku uniju daje nam šansu da preokrenemo negativan trend te da uspješnim povlačenjem sredstava iz EU fondova potaknemo gospodarski rast' zaključio je.

Republika Hrvatska u ovom trenutku ima 50 posto spremnih projekata, no želi li povući maksimum iz europskih fondova, u idućih sedam mjeseci trebala bi imati 150 posto u odnosu na alocirana sredstva.

Potpredsjednik Grčić je najavio i zapošljavanje dodatnih 230 stručnih kadrova u državnoj upravi koji će raditi na pripremi projekata za financiranje iz EU fondova, o čemu će biti više riječi na idućoj sjednici Vlade.

Ministar financija Slavko Linić poslao je jasnu poruku da država treba privatni sektor u realizaciji javnih investicija, posebice u područjima kao što su energetika i turizam. Dodao je da je realni sektor propustio priliku koju mu je Vlada dala smanjivanjem poreznih i neporeznih nameta te osiguravanjem likvidnih bankovnih sredstava.

Guverner Boris Vujčić kazao je da treba snažnije raditi na poboljšavanju poslovne klime, te da je priljev direktnih stranih ulaganja ključ povećanja stope BDP-a. Ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju potrebno je iskoristiti u tom kontekstu, kao što su to napravile  sadašnje zemlje članice. 

Galerija:


Pisane vijesti