Potpredsjednik Grčić: Ključ gospodarskog oporavka jest povratak na putanju rasta privatnih investicija

Slika /arhiva/SLIKE/Opatija_30_10_2013.JPG

Puno toga u ekonomiji su očekivanja. Kada ciklus krene prema gore, mnogi projekti će biti izvađeni iz ladica. Naš posjet Londonu pokazao je da interes za Hrvatsku postoji, 200 ljudi je bilo na forumu, kažu da je to bio najposjećeniji forum. Hrvatska ima potencijal kao gateway, vrata prema zemljama regije, imamo resurse, imamo ljudski potencijal, to pokazujemo kroz mlade ljude koji izlaze s naših fakulteta.

Kazao je to potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić sudjelujući na II. međunarodnom  investicijskom forumu kojeg su u Opatiji organizirali Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka pod nazivom "Mi nudimo mogućnosti". Na panelu " Članstvo u EU - nove mogućnosti regionalnoga razvoja" sudjelovali su i Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, Darko Lorencin, ministar turizma, Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost, Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, te zamjenik ministrice regionalnog razvoja Poljske i državni podtajnik Marcin Kubiak.

Govoreći o tome što to Europa nudi nama i ovoj regiji, što otvara perspektivu, potpredsjednik Grčić je kazao da su to potencijali EU fondova u situaciji kad su krediti banaka nedostupni,  8,5 milijardi eura koji su nam na raspolaganju u idućih sedam godina su ogromna sredstva. Korištenje IPA fondova je bio dobar trening, a naš napor mora biti 8 i po puta veći koliko su i sredstva strukturnih fondova veća u odnosu na pretpristupne programe. Pozivam vas u jedinicama lokalne i područne samouprave da ubrzate procese, da obrazujete ljude u korištenju sredstava iz EU fondova, mi ćemo vam pomoći i kao Ministarstvo i Vlada, rekao je Branko Grčić.

Naglasio je i da je jačanje poslovne klime ključno pitanje, ljestvica Svjetske banke Doing business to pokazuje. U tom izvješću doslovce piše da je Hrvatska u godinu dana napravila napredak koliko ranije u pet godina, ali svi se trude napraviti što bolje, mi smo u dijelu indikatora napravili promjene, u dijelu još provodimo.
 

Ključ gospodarskog oporavka jest povratak na putanju rasta privatnih investicija, istaknuo je potpredsjednik Grčić. Ono što je sad problem je i ključ oporavka, a  paralelno s investicijama rast izvoza i osobne potrošnje.

 


Pisane vijesti