Potpredsjednik Grčić: Izuzetno smo zadovoljni rastom BDP-a u ovom kvartalu

Slika /slike/Lorencin_Grcic_Mrsic_press_BDP_2982015.jpg

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Branko Grčić održao je konferenciju za medije, na kojoj je govorio o novim gospodarskim pokazateljima. Uz potpredsjednika Grčića bili su i ministar turizma Darko Lorencin i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. 


„Izuzetno smo zadovoljni s ovim rezultatima rasta BDP-a u drugom kvartalu. To je jasan pokazatelj da hrvatsko gospodarstvo ide naprijed i to ubrzano", kazao je uvodno potpredsjednik Grčić istaknuvši da je rast puno jači od očekivanja mnogih ekonomskih analitičara. „I još nas više veseli što je perspektiva rasta u ovom kvartalu isto tako jako dobra“, dodao je. 

Potpredsjednik Grčić kazao je kako je u vremenu prethodne Vlade, u četiri godine krize i mandata, hrvatski BDP pao preko 10 posto. „Mi smo taj pad smirili i on je bio oko tri posto u ove tri godine. Prema tome, ovaj rast koji se događa u zadnja tri kvartala kompenzira taj dio i to će se događati i u narednim kvartalima“. Istaknuo je da je desezonirani rast, odnosno rast bez sezonskih utjecaja, još i veći i iznosi 1,4 posto. Dodao je kako više nije istina da su samo izvoz i situacija u Europi odredili gospodarski rast. „Možda je u zadnjem kvartalu prošle godine bio dominantan izvoz, a sada su to sve komponente BDP-a, dakle i osobna potrošnja i investicije i izvoz i, ono što je vrlo bitno u cijeloj priči, po prvi put nakon 2008. investicije imaju pozitivan doprinos, prije svega zahvaljujući oporavku građevinskog sektora“.

Potpredsjednik Grčić istaknuo je da danas imamo stabilne izvore rasta, raste industrija, raste izvoz, na temelju toga raste i zaposlenost, rasle su i plaće zahvaljujući mjerama Vlade, prije svega poreznom rasterećenju.

Potpredsjednik Grčić potom je predstavio pokazatelje svake pojedine komponente. „Industrija dakle 1,4 posto u zadnjih šest mjeseci, nastavlja se pozitivni trend iz 2014. godine. Dalje, robna razmjena, najjača komponenta, rasla je 11,5 posto u šest mjeseci. Uvoz bitno sporije raste, dakle raste zbog povećane potrošnje u Hrvatskoj, jer su se građani konačno lagano opustili, osjetili su izlazak iz recesije, pa je potrošnja počela biti sve jača, a dodatno je podgrijana dobrom turističkom sezonom. Nadalje, tu je i trend rasta izvoza u apsolutnom iznosu“, kazao je potpredsjednik Grčić naglasivši da je u mandatu ove Vlade pokrivenost uvoza izvozom porasla je sa 49 posto na početku mandata na 61 posto danas, u trećem kvartalu ove godine.

Posebno je istaknuo da je ova Vlada uspjela, nakon dugo godina, cijelu platnu bilancu prevesti u plus. To je bitno jer je vanjski dug otprilike točno jednak deficitu platne bilance. „Dakle, u onom trenutku kada je platna bilanca bila u deficitu 4 posto BDP-a, toliko se Hrvatska morala zadužiti u inozemstvu da bi to pokrila. Danas mi tu potrebu nemamo“.

Nadalje, 11 mjeseci zaredom raste trgovina na malo, zahvaljujući povećanoj potražnji čemu je pridonio rast plaća. „Ovo je najbolji primjer jedne Vladine mjere, koja je dala i te kakve efekte“, rekao je potpredsjednik Grčić istaknuvši da je ovo najkonkretnija mjera u korist građana. Dodao je da iako povećanje zaposlenosti još uvijek nije „spektakularno“, ali je indikativno i u tom smjeru idemo dalje. „Moramo osigurati posao za sve one ljude koji u ovome trenutku traže posao, a za to treba vremena“. Također, indeks pouzdanja odnosno očekivanja potrošača je veći nego ikad od početka krize, a to predstavlja najveći indikator osjećaja građana da je došlo vrijeme izlaska iz krize.

Investicije po prvi put nakon gotovo sedam godina pokazuju oporavak. „U ovom kvartalu rastu 0,8 posto, po prvi puta nakon 2008. godine zahvaljujući i oporavku građevinskog sektora“. Jako bitna komponenta su i investicije kroz EU fondove. „Ovo je isto najizravniji doprinos Vlade onome što se sada događa. U prvih šest mjeseci ove godine isplate iz EU fondova u Hrvatskoj bile su 2,8 milijardi kuna. Prošle godine to je bilo jedna milijarda kuna. Znači, investicije su veće za 1,8 milijardi kuna“, rekao je potpredsjednik Vlade ističući kako su investicije samo na bazi isplate iz EU fondova rasle za 6 posto.

Nadalje, kreditna aktivnost HBOR-a ove godine je bila 75 posto veća u šest mjeseci nego lani u šest mjeseci, što je pokazatelj da postoji veća potražnja od strane poduzetnika, što pokazuje da se gospodarstvo kreće.
 
„Makroekonomski indikatori jasno ukazuju da hrvatsko gospodarstvo ide naprijed nezaustavljivo, da je situacija sve bolja i vjerujemo u nastavak tog trenda u narednom razdoblju. A ono što je u samoj strukturi gospodarstva u ovom trenutku dominantna tema jeste turizam i sjajna turistička sezona. A ono što je ključni efekt cijele ove priče i glavni cilj ove naše Vlade jeste zaposliti ljude“, zaključio je potpredsjednik Grčić.

Ministar turizma Darko Lorencin predstavio je potrošnju koju generira turizam. „U tri godine mandata ove Vlade ukupni turistički promet porastao je za 20 posto“, istaknuo je ministar turizma. Dodao je da je jedna od stvari koja je u većoj mjeri pridonijela ostvarenju veće potrošnje je Program „Hrvatska 365“, koji je značajnije implementiran od početka ove godine, tako da su prvi, drugi i treći mjesec imali rast gotovo od 20 posto. „Čitava predsezona zaključena je s porastom od 5 posto“, rekao je ministar Lorencin.  

Prema podacima eurostata, Hrvatska je imala najveći prosječni rast noćenja za prvih pet mjeseci u odnosu na prethodnu godinu. Ministar je istaknuo i da je hrvatski turizam ove godine dobio 25 novih velikih hotela, što obnovljenih što novo izgrađenih, za što je ključna bila i podrška HBOR-a. u protekle tri godine u turizmu je zaposleno 11 posto više ljudi. „Ono što nas posebno veseli je da je brojka onih koji su zapošljavani na neodređeno vrijeme u odnosu na lani porasla za 30 posto“.

Također, zabilježen je i rast noćenja domaćih turista od pet posto. Prihodi od turizma za prvi kvartal porasli su gotovo 14 posto, rekao je ministar. „Svemu ovome prethodile su brojne mjere koje smo potaknuli“, istaknuo je ministar dodavši da je dodano pomoglo i restrukturiranje promocije hrvatskog turizma koja je bitno pridonijela vidljivosti Hrvatske kao poželjne turističke destinacije.
 
Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić istaknuo je da je zaposlenost i zapošljavanje krajnji cilj svih mjera ove Vlade. „Ova Vlada osigurava budućnost u Hrvatskoj, osigurava stabilnost i sigurnost, što se vidi i u podacima o zaposlenosti te padu nezaposlenosti i padu nezaposlenosti mladih“.

Anketna nezaposlenost je u padu, a u padu je i stopa registrirane nezaposlenosti, a istovremeno se bilježi značajan porast anketne zaposlenosti u prvom tromjesečju za 2,1 posto, odnosno za preko 70.000 radnih mjesta. „Po prvi puta od 2009. godine imamo značajan porast zaposlenosti u Republici Hrvatskoj. Otvoreno je preko 23.000 novih radnih mjesta, što pokazuje da ova Vlada Hrvatskoj nudi sigurnu i stabilnu budućnost“. Ministar je dodao da rastu i prijave za potrebnim radnim mjestima te da se bilježi najveći pad broja nezaposlenosti mladih od početka krize. Zapošljavanje iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za sedam mjeseci je najviše ikada zabilježeno i iznosi 154.000 novih zapošljavanja.

Također, u posljednje dvije godine nezaposlenost je manja za 58.000 ljudi. „Ovo sve ukazuje da sve ono što smo radili u protekle četiri godine daje rezultate. Da mladi ljudi imaju osiguranu budućnost, da im nudimo stabilnost i sigurnost u Hrvatskoj, da otvaramo radna mjesta, da im omogućavamo da dobiju ugovor na neodređeno vrijeme i time im osiguravamo profesionalnu sigurnost“, rekao je ministar Mrsić. Dodao je i da se ove godine postižu rekordi u potražnji radnika preko Zavoda za zapošljavanje. „U proteklih godinu dana svaki dan otvaramo 50 novih radnih mjesta i taj trend će se povećavati“, istaknuo je dodavši kako danas imamo najveći boj zaposlenih u turizmu od početka krize.

„Svi ovi pokazatelji ukazuju na to da se u Hrvatskoj otvaraju radna mjesta, da nam raste proizvodnja, da nam raste izvoz, da nam raste zaposlenost, da nam raste BDP, i da ova ova Vlada osigurava građanima stabilnost i sigurnost“, zaključio je ministar Mrsić.

Foto: Hina

Pisane vijesti