Potpredsjednik Grčić: ''Imamo sjajan rezultat u prvih šest mjeseci – ugovoreno je 50 posto sredstava iz IPA programa''

Slika /arhiva/SLIKE/Konferencija 18072012 07.JPG

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić predstavio je rezultate provedbe programa IPA 2007-2011 u prvih šest mjeseci svog mandata. Iz prezentacije financijskih pokazatelja, jasno je vidljiv napredak u odnosu na prošlu godinu, a riječ je o 50 posto ugovorenih odnosno 24 posto isplaćenih sredstava iz svih komponenti IPA programa.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić predstavio je rezultate provedbe programa IPA 2007-2011 u prvih šest mjeseci svog mandata. Iz prezentacije financijskih pokazatelja, jasno je vidljiv napredak u odnosu na prošlu godinu, a riječ je o 49.11 posto ugovorenih odnosno 24 posto isplaćenih sredstava iz svih komponenti IPA programa.

'U ovih pola godine ostvarili smo značajan napredak. Naime, prošle godine ugovoreno je 250 milijuna eura, a šest mjeseci poslije 328 milijuna eura što znači da je realiziran napredak od 12 posto', objasnio je Grčić.

Kumulativno, napredak novih ugovorenih sredstava iz IPA fondova ove godine.iznosi 78 milijuna eura (600 milijuna kuna).

Najveći porast ugovorenih i isplaćenih sredstava ostvaren je u segmentu prometa (komponenta IPA IIIa) gdje je porast 24.47 posto ili 23 milijuna eura. Također, regionalna konkurentnost (komponenta IPA IIIc) s 21 posto ili 13 milijuna novih ugovorenih poslova bilježi signifikantan rast.

Što se tiče najkritičnije komponente – IPARD-a, tj. projekata vezanih uz ruralni razvoj i infrastrukturu – u njoj je realiziran napredak od 15 posto, odnosno, ugovoreno je 18,6 milijuna eura novih projekata.

Potpredsjednik Grčić izdvojio je da će cilj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije do kraja 2012. godine biti ostvarivanje 60 posto iskorištenosti od ukupne alokacije sredstava. 

'Važno je istaknuti da se za jednu uloženu kunu u EU projekte natrag dobije čak 60 kuna. A ne zaboravimo, riječ je o potpuno bespovratnom i besplatnom novcu' kazao je Grčić. U strukturnim fondovima bit će desetak puta više novca nego sada, te se, tvrdi Grčić, nada da ćemo ovakvu uspješnost zadržati i kada uđemo u Europsku unije i počnemo koristiti te fondove.


Prezentacija: Iskorištenost IPA sredstava u šest mjeseci mandata nove Vlade RH.pdf


Galerija:


Pisane vijesti