Potpisano osam ugovora za EU projekte vrijedne 115 milijuna kuna

  • Slika /slike/Vijesti/Potpisivanje_31_1_2018_1.jpg
  • Slika
  • Slika

Bespovratna sredstva dodijeljena su Kliničkoj bolnici Dubrava, Sveučilištu u Splitu te za realizaciju infrastrukturnih projekata ratom pogođenim područjima Benkovcu i Petrinji

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, u srijedu 31. siječnja 2018. godine, zajedno s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislavom Petricem i korisnicima, potpisala je osam ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, a događaju je prisustvovao i ministar zdravstva Milan Kujundžić te pomoćnik ministrice za znanost i obrazovanje Stipe Mamić.
 
Riječ je o ugovorima ukupne vrijednosti 115 milijuna kuna iz područja zdravstva, obrazovanja te intervencijskih planova za ratom pogođena i deprivirana područja, od čega su 85 milijuna kuna (74%) bespovratna sredstva iz EU fondova:
 
  • Klinička bolnica Dubrava - Obnova i prilagodba prostora za potrebe dnevne bolnice Zavoda za bolesti srca i krvnih žila, dnevne bolnice Zavoda za gastroenterologiju i jednodnevne kirurgije u Kliničkoj bolnici Dubrava
-       ukupna vrijednost projekta 49.650.527,51 HRK, bespovratna sredstva 49.650.527,51 HRK
  • Sveučilište u Splitu - Rekonstrukcija studentskog doma „Bruno Bušić“
-       ukupna vrijednost projekta 61.643.911,00 HRK, bespovratna sredstva 32.550.000,00 HRK
  • Grad Petrinja - 1 ugovor Priprema dokumentacije i izgradnja kapaciteta za provedbu Intervencijskih planova malih gradova na ratom pogođenim područjima
-       ukupna vrijednost projekta 1.999.087,50 HRK, bespovratna sredstva 1.699.224,37 HRK
  • Grad Benkovac - 5 ugovora Priprema dokumentacije i izgradnja kapaciteta za provedbu Intervencijskih planova malih gradova na ratom pogođenim područjima
-       ukupna vrijednost projekta 1.402.700,00 HRK, bespovratna sredstva 1.192.295,00 HRK
 
„U 2018. krećemo s još intenzivnijim provođenjem Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, za koji nam je iz EU fondova dodijeljeno 900 milijuna kuna. Riječ je o važnom programu koji je specifičan po tome što su u izradi tog dokumenta sudjelovali i lokalni partneri, koji najbolje prepoznaju što je bitno za razvoj njihovih područja. I upravo je to naš cilj, decentraliziranim pristupom omogućiti kvalitetniju apsorpciju novaca iz EU fondova, a time i brži regionalni razvoj Hrvatske. Stoga, pozivam sve zainteresirane da se uključe u izradu Nacionalne razvojne strategije do 2030. i zajedno oblikujemo Hrvatsku kakvu želimo“, istaknula je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.
 
Projektima ulaganja u zdravstvo povećat će se isplativost i održivost zdravstvenog sustava kroz poboljšanje učinkovitosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama smanjenjem broja prijema na akutne bolničke odjele. Tijekom 2017. godine u zdravstvo je uloženo 1,5 milijardi kuna iz EU fondova.
 
Cilj modernizacije, unaprjeđenja i proširenja infrastrukture studentskog smještaja je doprinijeti smanjenju troškova studiranja i povećanju pristupa visokom obrazovanju za redovite studente, s naglaskom na studente u nepovoljnom položaju, kao i povećanje kapaciteta studentskih domova kroz rekonstrukciju i modernizaciju postojećih i gradnju novih.
 
Svrha intervencijskih planova za revitalizaciju ratom pogođenih područja je održiva fizička, socijalna i gospodarska regeneracija pet depriviranih pilot područja (Vukovar, Beli Manastir i Darda, Petrinja, Benkovac i Knin) s ciljem smanjenja socijalnih nejednakosti, isključenosti i siromaštva.


Pisane vijesti