Potpisani ugovori u vrijednosti 7,05 milijuna švicarskih franaka u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje

  • Slika /slike/Vijesti/Švicarci_3_5_2017_4.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potpisalo je prve ugovore unutar tematskog područja Ljudski i društveni razvoj u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u vrijednosti švicarske darovnice od 6 milijuna švicarskih franaka.

Potpisom ovih dvaju ugovora u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja započinje provedba projektnih aktivnosti za projekte Program izvrsnosti u visokom obrazovanju-Tenure –track pilot program te za projekt Modernizacija programa strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Projekt iz područja visokog obrazovanja ukupne vrijednosti 4,7 milijuna švicarskih franaka ima za cilj ponuditi mladim i nadarenim znanstvenicima (istraživačima) mogućnost zanimljive dugotrajne karijere u Hrvatskoj, dok projekt iz područja strukovnog obrazovanja u vrijednosti od 2,35 milijuna švicarskih franaka ima za cilj modernizirati strukovne programe obrazovanja za obrtništvo u obrazovnom sektoru Osobne, usluge zaštite i druge usluge te omogućiti stjecanje strukovnih vještina i kompetencija.

Svečanom potpisivanju prisustvovali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, veleposlanik Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj Stefan Estermann, zamjenica direktora Švicarske agencije za razvoj i suradnju i veleposlanica Elisabeth von Capeller, državni tajnik i pomoćnik Ministarstva znanosti i obrazovanja, korisničke institucije uključene u provedbu projekta kao i partneri na projektima.

„Obrazovanje je jedan od glavnih čimbenika za stvaranje suvremenog gospodarstava utemeljenog na znanju te je jasno da navedeni projekti ne mogu svojim budućim postignućima djelovati na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo već ove projekte promatram kao pokretače-promotore promjena“, izjavila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

“Našim angažmanom na području obrazovanja i znanosti podupiremo kako sveučilišno istraživanje tako i modernizaciju strukovnog obrazovanja. Obje komponente su za nas podjednako važne. Posebice pozdravljamo aktualne rasprave u Hrvatskoj oko nužnosti unaprjeđenja dvojnog strukovnog obrazovanja, koje povezuje nastavu u školi s praktičnom izobrazbom u poduzećima. Švicarska je ovdje spremna pomoći svojim iskustvom“, izjavio je veleposlanik Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj Stefan Estermann.

Provedbom ovih ugovora osiguravaju se preduvjeti za bolju i kvalitetniju edukaciju i sposobnost odgovora na promijene. Republika Hrvatska sufinancira navedene projekte u iznosu od 15 posto.



Pisane vijesti