Potpisani ugovori u iznosu od 72,7 milijuna kuna za projekte na potpomognutim područjima

  • Slika /slike/Vijesti/Potpisivanje ugovora 313.2017/Potpisivanje ugovora_31_3_2017_1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U petak, 31. ožujka 2017. godine, u Zagrebu je održano svečano potpisivanje ugovora o sufinanciranju projekata po Programu održivog razvoja lokalne zajednice (PORLZ).

„Ove smo godine osigurali dvostruko više sredstava nego prošle godine, za revitalizaciju i razvoj najslabije razvijenih područja Republike Hrvatskeprilikom uvodnog obraćanja korisnicima, istaknula je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Kroz razne aktivnosti, ovogodišnjim programom, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nastavlja pomagati održivosti razvoja lokalne zajednice u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture, prvenstveno izgradnje, obnove i rekonstrukcije objekata socijalne, komunalne i gospodarske infrastrukture na lokalnoj razini, vodeći pritom računa o zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti.

Za razliku od 2016. godine, kada je na raspolaganju bilo 48,1 milijuna kuna, MRRFEU je u 2017. godini za razvojne projekte jedinica lokalne (područne) samouprave, kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice i Program podrške regionalnom razvoju, osiguralo znatno više sredstava - ukupno 117,7 milijuna kuna, od čega 72,7 milijuna za 235 projekta najslabije razvijenih područja.

Ministrica Gabrijela Žalac, čestitala je svim korisnicima te naglasila: „Program održivog razvoja lokalne zajednice koncipiran je kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavlja podršku gospodarskoj i socijalnoj revitalizaciji slabije razvijenih područja te jačanju socijalne kohezije i održivog razvoja. Želim naglasiti da je Ministarstvo putem Poziva za iskaz interesa za sufinanciranje projekata, do sada sufinanciralo ukupno 810 manjih infrastrukturnih projekta u iznosu od 226 milijuna kuna, čime je realizirano 25 % iskazanih potreba jedinica lokalne i područne samouprave za izgradnjom ili obnovom komunalne i socijalne infrastrukture. Cilj nam je, naravno, doseći još veći postotak realizacije iskazanih potreba, što ćemo i učiniti, kako kroz PORLZ tako i kroz druge programe koji su nam na raspolaganju jer mi smo tu zbog Vas!“

U ime korisnika, obratio se g. Đuro Bukvić, predsjednik Udruge općina te zahvalio Ministarstvu na dobivenim ugovorima i naglasio da će im dobivena sredstva pomoći stvoriti uvjete za gospodarstvo u ruralnim sredinama i zaustaviti trend odlijeva mladih s ruralnih područja.

Program se provodi po metodologiji ESI fondova, čime izravno doprinosi jačanju i daljnjem razvoju administrativnih kapaciteta samih korisnika, s ciljem učinkovitijeg povlačenja sredstava ESI fondova.

Pisane vijesti