Potpisani ugovori s korisnicima fondova EU za prekograničnu suradnju RH-BiH

Predstavnici vlasti Republike Hrvatske i BiH potpisali su u četvrtak u Mostaru ugovore s korisnicima sredstava potpore za prekogranične projekte dviju država koji se financiraju iz fondova Europske unije.
 

MOSTAR, 21. svibnja 2015. - Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU RH i Uprava za europske integracije Vijeća ministara BiH organizirali su u četvrtak konferenciju na kojoj su potpisani ugovori.

Po riječima pomoćnice hrvatskog ministra regionalnog razvoja i fondova EU Helge Bubanović Devčić, suradnja dviju država u prekograničnim projektima u korištenju predpristupnih sredstava EU (IPA) u razdoblju između 2007. i 2013. godine je bila jako uspješna.

"Programi prekogranične suradnje fokusiraju se na lokalnu razinu i značajni su, prije svega, za lokalnu zajednicu", rekla je pomoćnica hrvatskog ministra regionalnog razvoja.

Po njezinim riječima, ta sredstva nisu velika, ali pomažu lokalnim sredinama u jačanju veza i razmjeni iskustava i znanja te rješavanja zajedničkih problema. Bubanović Devčić je kazala da je u sedmogodišnjem razdoblju EU izdvojila oko 14 milijuna eura, dok će u sljedećih sedam godina dvjema državama u području prekogranične suradnje na raspolaganju biti 67 milijuna eura.

Voditeljica Odjela za programe prekogranične suradnje Uprave za europske integracije BiH Nada Bojanić izrazila je zadovoljstvo što je iskorišteno 95 posto sredstava koje je u proteklom razdoblju izdvojila Europska unija za prekograničnu suradnju BiH i Hrvatske.

Kako su pojasnili organizatori konferencije na kojoj su predstavljene mogućnosti suradnje, cilj IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-BiH je poticanje stvaranja prekograničnih partnerstava putem zajedničkih aktivnosti kroz projekte radi jačanja gospodarstva, socijalne kohezije te zaštite životne sredine programskog područja.

(Hina)

Pisane vijesti