Potpisani prvi ugovori na programu Interreg IPA CBC Hrvatska – Srbija 2014 -2020

Slika /slike/Vijesti/Vinkovci_020617.jpg

Žalac: “Hrvatska svojim znanjem i iskustvom stoji na raspolaganju susjednim zemljama na njihovom putu prema članstvu u Europskoj uniji”

Danas, 2. 6. 2017. u Vinkovcima su potpisana prva dva ugovora od ukupno 24 projekta odabranih u sklopu 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga na programu Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014 – 2020 te još jedan projekt iz programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020.
 
Uz ravnateljicu Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske i čelnicu Upravljačkog tijela gđu Stellu Arneri, ugovor o bespovratnim sredstvima EU-a u vrijednosti od 785.677,94 eura za projekt ViCTour potpisao je g. Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije; dok je ugovore za projekt Take Care! u vrijednosti od 798.579,67 eura i PALL NET u vrijednosti od 660.425,55 bespovratnih sredstava EU-a potpisao Tomislav Velić, direktor Udruge osoba s invaliditetom "Bubamara" iz Vinkovaca. Svečanost potpisivanja svojom je prisutnošću uveličala i ministrica regionalnoga razvoja i findiva Europske unije, Gabrijela Žalac.
 
Uz potpisnike ugovora, potpisivanju su nazočili i pročelnik UO za gospodarstvo i regionalni razvoj g. Zdenko Podolar i gđa Zrinka Čobanković, zamjenica pročelnika te gđa Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističke zajednice VSŽ, prof. dr Aleksandar Grubor i prof. dr Saša Bošnjak s Ekonomskog fakulteta Subotica te pomoćnica ministrice Kristina Bilić.
 
Ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Stella Arneri naglasila je da je ovo prvi puta kako je Hrvatska upravljačko tijelo za čak 2 programa prekogranične suradnje te zahvalila Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i ministrici Žalac što podržavaju europsku teritorijalnu suradnju kao temelj kohezijske politike.
 
U svome obraćanju, ministrica Žalac je čestitala svim korisnicima potpisanih ugovora, zahvalila Agenciji za regionalni razvoj i naglasila: ”Republika Hrvatska, svojim znanjem i iskustvom, spremna je pomoći i stoji na raspolaganju svim partnerima i susjednim zemljema na njihovom putu prema članstvu u Europskoj uniji.”
 
Glavni cilj projekta ViCTour je poboljšati kontinentalni turizam u prekograničnom području kako bi se održao društveni, gospodarski i teritorijalni razvoj. Projekt će trajati 28 mjeseci i uz vodećeg partnera Vukovarsko-srijemsku županiju, projekt će provoditi projektni partneri Turistička zajednica Vukovarsko srijemske županije, Turistička organizacija Vojvodine, Univerzitet u Novom Sadu, Ekonomski fakultet u Subotici i Fond “Evropski poslovi” Autonomne pokrajine Vojvodine.
 
Projekt PALL NET pod vodstvom vodećeg partnera Udruge osoba s invaliditetom "Bubamara" ima za cilj povećati dostupnost i kvalitetu zdravstvenih i socijalnih usluga za starije osobe, nemoćne i osobe sa invaliditetom u prekograničnom području, a projekt Take Care! ima u cilju unaprijediti kvalitetu skrbi za nemoćne, starije i osobe sa invaliditetom razvijanjem palijativne službe za njegu i komplementarnih socijalnih usluga te poboljšati mehanizma pružanja zdravstvenih i socijalnih usluga putem zajedničkih programa umrežavanja i treninga.

Pisane vijesti