Potpisan Ugovor za osnivanje nacionalnog trening centra za zgrade gotovo nulte energije

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Lipanj/Norveška/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.600.000 eura, od čega je 85% iznosa odnosno 1.360.000 eura donatorskih sredstava, a 15% iznosa odnosno 240.000 eura nacionalno sufinanciranje.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak izrazila je zadovoljstvo jer je riječ o važnom projektu u pogledu kompletne obnove nacionalnog fonda zgrada čija se realizacija očekuje do 2050.
 
„Institut Hrvoje Požar ima višegodišnje iskustvo, stručna znanja i kompetencije koje može prenijeti na područje cijele Hrvatske“, rekla je u uvodnom obraćanju ministrica Tramišak i osvrnula se na naziv projekta.
 
„Naziv ovog projekta zasigurno će značiti velik iskorak u edukacijama i prenošenju stručnih znanja svim drugim korisnicima i svima onima koji će koristiti buduće europske fondove upravo za ovu namjenu“, izjavila je ministrica Tramišak i precizirala kako je namjena obnova zgrada u smislu korištenja koncepta nulte stope potrošnje energije.
 
Ministrica je zahvalila donatorima na velikoj suradnji posljednjih godina.
 
„20 milijuna eura dostupno je na ovom programu. Natječaj iz kojeg ćemo potpisati mnogo manjih projekata koji će doprinijeti našem cilju očekuje se kroz mjesec dana“, kazala je ministrica Tramišak.
 
„Postizanje klimatski neutralnih zgrada u skladu je i s programom EU u smislu postizanja klimatske neutralnosti do 2050. Vjerujem da ćemo i u novim programima zasigurno veliki fokus staviti ovakve programe“, najavila je ministrica Tramišak i podsjetila kako je od 2014. do 2021. u  okviru Programa europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške na raspolaganju Republici Hrvatskoj oko 113 milijuna eura koji se koriste za programe inovacija, obrazovanja, razvitka znanosti i istraživanja.
 
Veleposlanik Norveške Nj.E. Haakon Blankenborg prilikom potpisivanja Ugovora kazao je kako ono što će proizaći nakon pandemije nije preoblikovano staro stanje, već nova, simbolička i povijesna promjena koja teži k zelenom napretku diljem Europe.
 
„Svatko od nas ima različitu ulogu u ovome, ministarstva će omogućiti implementaciju projekta, stručnjaci utječu na načine provođenja, dok mi diplomati stvaramo sinergiju među granicama. Ovaj energetski program je dio šireg plana suradnje s ministarstvom te pokriva različite sektore“, rekao je veleposlanik Blankenborg.
 
„Imamo program gdje ćemo koristiti obrazovanje kao instrument za lokalni razvoj i surađivat ćemo sa znanstvenim institutima diljem zemlje, a bit ćemo u kontaktu i s Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom, našim partnerima. Imamo i programe koji su u fazi planiranja, a cilj nam je iskoristiti iskustvo koje dobijemo u ovom periodu za idući. Europska unija je od važnosti za ovaj projekt jer Norveška, Island i Lihtenštajn blisko surađuju s Europskom unijom i pripadaju Europskom gospodarskom prostoru“, izjavio je veleposlanik Blankenborg.
 
Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg rekao je kako će ovaj Ugovor Institut Hrvoje Požar zasigurno doseći jedan viši nivo na ljestvici znanja i prepoznatljivosti.
 
„U području energetike i energetske učinkovitosti, to je hrvatska institucija koja ima najviše akumuliranog znanja na jednom mjestu“, izjavio je državni tajnik Šiljeg i dodao kako je bitno jačati svijest i znanja o energetskoj učinkovitosti i nastavio kako je potrebno uložiti dodatne napore u budućim razdobljima.
„Računa se da je potrošnja energije u sektoru zgradarstva prešla 40% ukupne potrošnje energije na razini Europske unije gdje je na razini od oko 36%. Samim time je udio stakleničkih plinova u sektoru zgradarstva visok, kreće se oko 39%. Kako bismo do 2030. ostvarili cilj Europske unije o smanjenju emisija za 55% u odnosu na 1990. te kako bismo mogli ostvariti klimatski neutralnu Europu kao prvi klimatski neutralni kontinent do 2050., energetska učinkovitost u sektoru zgradarstva je nužna“, rekao je državni tajnik Šiljeg.
 
„Vjerujem da će suradnja s norveškim partnerima i stjecanje iskustva o obnovljivim izvorima energije i nisko ugljičnom gospodarstvu biti dragocjena za Republiku Hrvatsku“, zaključio je državni tajnik Šiljeg.

Pisane vijesti