Poljska okuplja ministre EU 28 kako bi raspravljali o budućnosti kohezijske politike

Slika /slike/Vijesti/tolusic_poljska.png

Ministar Tolušić s pomoćnicima Jurendićem i Jelićem u Krakowu

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić i pomoćnici Dragan Jelić i dr. sc. Tomislav Jurendić na dvodnevnom su boravku u Krakowu 13. i 14. travnja 2016. povodom sastanka ministara država članica Europske unije zaduženih za kohezijsku politiku.
 
Glavne tema ovoga sastanka bit će kohezijska politika u kontekstu Višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije i koncept europske dodane vrijednosti (EVA). Kohezijska politika jedna je od temeljnih politika Europske unije te je ovaj sastanak od velike važnosti za Hrvatsku, jer dolazi u trenutku kada se otvara početak razgovora o proračunu EU i budućnosti kohezijske politike.
 
Poljska je inicirala okupljanje ministara EU 28 kako bi se razmijenila i uskladila mišljenja institucija odgovornih za provedbu politike koja predstavlja trećinu ukupnog proračuna EU, a prije nego započnu komplicirani pregovori o njegovoj budućnosti.
 
Višegodišnji financijski okvir (VFO) služi kao okvir za višegodišnje financijsko planiranje te daje podlogu za provedbu zajedničkih europskih politika u srednjoročnom razdoblju, odnosno kroz njega se izražavaju politički prioriteti na razini EU te služi istovremeno i kao instrument za planiranje proračuna. Trenutno je na snazi VFO 2014.-2020., a Europska komisija bi do 1. siječnja 2018. trebala predstaviti prijedlog za idući VFO.

Pisane vijesti