Počinje izgradnja Gospodarskog centra u Osijeku

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Lipanj/Osijek/5667de61-4cf6-4546-99d3-b4ecf7f2514a.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je u Osijeku sudjelovala na potpisivanju Ugovora o izgradnji Zgrade 1. Gospodarskog centra u Osijeku, a vrijednost radova iznosi 65.466.589,76 kuna.

Cilj projekta izgradnje Gospodarskog centra je razvoj nove poslovne infrastrukture koja će podići gospodarsku vidljivost regije i unaprijediti poduzetničku klimu, razvoj novih proizvoda i usluga malih i srednjih poduzeća, razvoj usluga poduzetničkih potpornih institucija za mala i srednja poduzeća, te razvoj mreže poslovnih komunikacija.

“Oko tri mjeseca nakon potpisa ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Osječko-baranjskoj županiji za ovaj projekt, nalazimo se u fazi početka realizacije i u fazi konkretnih građevinskih radova. Čestitam županu i gradonačelniku na brzini kojom su proveli postupak javne nabave“, poručila je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak istaknula je kako su najvažniji dijelovi Gospodarskog centra prostor za sajmovanje, kongresni prostori i prostori za poslovanje poduzetnika.

„Vjerujem kako ovakav gospodarski centar nemamo ne samo u Osječko-baranjskoj županiji ili Republici Hrvatskoj, nego u čitavoj regiji. Dajemo veliki poticaj za razvoj novih manifestacija i novih, specijaliziranih sajmova. Slični sajmovi privlače na desetke tisuća posjetitelja i na tisuće izlagatelja te potiču gospodarski rast regije. Strateške grane gospodarstva kao dio industrijske tranzicije Panonske Hrvatske privlače događaje u ovu regiju, pa zbog toga gospodarstvenici i poduzetnici mogu mijenjati gospodarsku sliku ovog dijela Hrvatske“, nastavila je ministrica Tramišak.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić kazao je kako ovaj projekt koji je bio najavljen još 2017. obuhvaća ne samo sajamski prostor s čijom izgradnjom se započinje,  nego i sve ono što u jednom gospodarskom centru treba biti i sačinjavati.

„Kao što je primjer zapadnih razvijenih zemalja tako ćemo o mi donijeti jednu novu gospodarski snažnu energiju i gospodarski snažan projekt, a to je Gospodarski centar. Danas započinjemo prvu fazu projekta, a to je zgrada u gospodarskom centru. Vrijednost radova je 65,5 milijuna kuna kroz 18 mjeseci“, kazao je župan Anušić.

„Ovaj projekt bitan je iz više razloga. Sadašnji sajamski prostor je loš i nemoguće je napraviti sajam na takvom prostoru kao što je Pampas“, rekao je župan Anušić i dodao kako Osijek zaslužuje i mora imati gospodarski centar i sajamski prostor", rekao je župan Anušić.

 „Moramo započeti s time da Osijek bude gospodarski centar u istočnoj Hrvatskoj, ekonomski, društveni, sportski, kulturni, znanstveni i svaki drugi centar. Ubrzo započinjemo sajmovanje u jednom modernom i kvalitetnijem prostoru“, zaključio je župan Anušić i dodao kako Osijek ima potencijala za sajmovanje svakog tjedna.

Ivan Radić, novi osječki gradonačelnik, konstatirao je sljedeće: „Cilj ovog projekta je stvaranje gospodarske i poduzetničke klime i infrastrukture koji su neophodni za grad Osijek i za Osječko-baranjsku županiju. Sadašnji sajamski prostor nije adekvatan za grad veličine Osijeka. Grad Osijek sudjelovao je s 15 milijuna kuna kroz ITU mehanizam te kroz zemljište u vrijednosti od 26 milijuna kuna“.
 

Pisane vijesti