Poboljšanje životnog standarda studenata u Varaždinu izgradnjom novog studentskog doma u vrijednosti većoj od 141,5 milijuna kuna

Slika /slike/Vijesti/Varazdin_kampus_tolusic.jpg

Projekt izgradnje novog studentskog doma i prateće infrastrukture osigurat će povećanje smještajnih kapaciteta za studente i na taj način omogućiti daljnji razvoj Kampusa Varaždin ali i utjecati na razvoj samoga Varaždina i visokoobrazovnih institucija na području Varaždinske županije.

U Studentskom centru Varaždin održano je Svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 141.590.368,42 kuna za projekt ''Sveučilišni kampus Varaždin, faza III – Studentski dom s pratećim sadržajima'', prijavljenog na Poziv za dostavu projektnih prijava ''Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju'', u okviru Operativnog programa ''Konkurentnost i kohezija''.
 
Ugovor su potpisali ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislav Petric i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras.
 
Svečanom događanju prisustvovali su i prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomislav Karamarko, ministar znanosti obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Predrag Šustar, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, koji je ujedno i koordinator ovog projekta, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga.
 
Projekt izgradnje novog studentskog doma i prateće infrastrukture osigurat će povećanje smještajnih kapaciteta za studente i na taj način omogućiti daljnji razvoj Kampusa Varaždin ali i utjecati na razvoj samoga Varaždina i visokoobrazovnih institucija na području Varaždinske županije.
 
U novoj zgradi na pet katova, smještaj će pronaći ukupno 600 redovnih studenta, od čega su 402 kreveta predviđena za studente u nepovoljnom položaju. Studentima sa slabijim socio-ekonomskim položajem osigurano je 387 kreveta, a studentima s invaliditetom 15 kreveta.
 
Studentski dom će u suradnji s Uredom za studente s invaliditetom u Zagrebu kontinuirano pružati podršku studentima s tjelesnim invaliditetom kroz dvosmjernu komunikaciju i savjetovanje studenata, ali i osiguranjem privatnih asistenata i osobnijim pristupom korisnicima s tjelesnim invaliditetom.
 
„Ovakvi projekti nisu politički obojeni, nisu crvene niti plave boje nego su od interesa svih studenata koji studiraju u Varaždinu“, izjavio je ministar Tolušić ovom prigodom.
 
Natječaj „Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju“, koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije usmjeren je prvenstveno na podršku javnim visokim učilištima za proširenje i poboljšanje smještajnih kapaciteta za studente s naglaskom na studente u nepovoljnom položaju. Radi se o ograničenom pozivu na dostavu projektnih prijedloga. Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru ovog natječaja je 934 milijuna kuna, a kako je otvoren do 30.6.2020. godine, proces se nastavlja i uskoro se očekuje potpisivanje novih ugovora za ostala visoka učilišta.

Pisane vijesti