Partnerske konzultacije o prioritetima za financijsko razdoblje 2014. do 2020.

ZAGREB- U okviru konferencije "Hrvatska i fondovi Europske unije 2014. - 2020.: Ulaganje u budućnost" danas su otvorene partnerske konzultacije, odnosno proces savjetovanja sa zainteresiranim partnerima i javnošću o prioritetima u planiranju i programiranju europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru Kohezijske politike za financijsko razdoblje EU od 2014. do 2020. godine.

Riječ je o drugim partnerskim konzultacijama, a prve su održane u sklopu određivanja prioriteta za financiranje u zadnjih šest mjeseci financijskog razdoblja EU od 2007. do 2013., odnosno za prvih šest mjeseci punopravnog članstva Hrvatske u Uniji, podsjetio je na konferenciji za novinare uoči svečanosti otvaranja konzultacija potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić.

Partnerske su konzultacije dio procesa izrade ključnih dokumenata za programiranje EU sredstava u kojem sudjeluje svi koji bi mogli biti potencijalni korisnici, poput državnih institucija, lokalnih i regionalnih vlasti, nevladinih organizacija, poduzetnika i dr.

Razvojni prioriteti koji se dogovore u tim konzultacijama, a koji moraju sadržavati mjere koje mogu u najkraćem roku podići konkurentnost Hrvatske, bit će dio Partnerskog sporazuma, čiju finalnu verziju Hrvatska mora predati Europskoj komisiji do kraja ožujka iduće godine, kao i dio operativnih programa za provedbu projekata, koji moraju biti dovršeni do sredine iduće godine, istaknuo je Grčić.

Kao područja koja Hrvatska vidi kao prioritete Grčić je pritom naveo konkurentnost gospodarstva, razvoj 'zelenog življenja', prometnu povezanost, pitanje zapošljivosti, obrazovanje te razvoj istraživanja i inovacija, borbu protiv siromaštva i jačanje socijalne jednakosti, kao i jačanje javnog servisa.

Većina EU sredstava za Hrvatsku u idućem financijskom razdoblju, odnosno oko 70 posto, ići će za podizanje konkurentnosti i koheziju, oko 25 posto bit će namijenjeno pitanjima vezanima uz ljudske resurse, poput mjera za povećanje zapošljivosti, a preostali dio je tehnička pomoć.

Grčić je podsjetio i da je u tijeku provedba oko 220 milijuna eura vrijednih projekata koji se financiraju ili sufinanciraju novcem EU te da su do kraja godine i u prva tri mjeseca 2014. planirani natječaji za još oko 480 milijuna eura projekata koji su pripremljeni. Riječ je npr. o projektima porečkog i osječkog vodoopskrbnog sustava, nekoliko projekata obnove željezničke infrastrukture, kampusa riječkog sveučilišta i dr.

Grčić je ponovio i da Hrvatska ovu godinu, "bez dileme", neće završiti kao neto uplatitelj u EU proračun, odnosno da ćemo biti u plusu od 6 milijuna eura, a za 2014. očekuje da bi taj plus porastom uplata iz EU fondova mogao iznositi i do 300 milijuna eura.

(Hina)
 

Vijesti iz medija