Otvoreni Vrtovi lunjskih maslina

Slobodna Dalmacija / Mišel Kalajžić


Turistička zajednica Novalje i Grad Novalja otvorili su „Vrtove lunjskih maslina“. Gradonačelnik Novalje Ante Dabo kazao je kako započinje novi životni ciklus jedinstvenih lunjskih maslinika. Svečanom činu uz brojne domaće goste i uzvanike odazvali su se pomoćnik ministra regionalnoga razvoja Venko Ćurlin i četiri veleposlanika: Narodne Republike Kine Shen Zifei, veleposlanik Republike Azerbajdžana Kamilo Khasyev, veleposlanik Ukrajine Olegsandar Levčenko i veleposlanik Kraljevine Španjolske Rodrigo Agire de Karser.
 

Dugogodišnje težnje
 

Na svečanosti je istaknuto to kako je realizacija projekta „Vrtovi lunjskih maslina“ nastavak dugogodišnjih težnji lunjskih maslinara za cjelokupnom valorizacijom lunjskih maslina. Pokrenuta je 2010. godine suradnjom Grada Novalje, a završena svečanim otvaranjem. Veći dio novca, odnosno 75 posto toga 600.000 eura vrijednog projekta osigurala je Europska unija u sklopu programa IPA III c, a manji dio lokalna samouprava, te Tursitička zajednica Novalje. U lunjanskim maslinicima koji se protežu na 24 hektara nalazi se više od 80.000 stabala maslina, a više od 1500 stabala sorte oblica, cijepljene na divlju podlogu masline Olea oleaster linea, visine je od pet do osam metara i starije od 1200 godina. Prirodno stanište lunjskih maslina zaštitit će se i  turistički vrednovati kroz izgrađenih 7 kilometara uređenih makadamskih pristupnih putova, recepciju i kamene štandove koji će služiti za promociju i prodaju autohtonih proizvoda. Kroz maslinike će voziti i dva elektrovozila s ukupno 14 sjedala. Na taj se način želi razviti malo i srednje poduzetništvo i obogatiti turistička ponuda područja grada Novalje.
 

Jedinstven u svijetu
 

Maslinik je jedinstven u svijetu zbog velikog broja tisućljetnih stabala kakvih na jednome mjestu nema ni u najpoznatijim maslinicima. To je raritet otoka Paga i Hrvatske, ali i cijelog Mediterana, na kojemu više nema ovako očuvanih divljih maslina u prirodnom okruženju.
 

_________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Zahvala EU-u
 

Gradonačelnik Novalje Ante Dabo zahvalio je svima koji su sudjelovali u projektu i  izjavio: - Danas lunjski maslinici u svom povijesnom kontinuitetu kreću u novi životni ciklus. Zahvaljujemo Europskoj uniji na povjerenju i potpori preko pretpristupnih fondova. Ovi su maslinici jedinstvena vrsta na Mediteranu.


Spomen u prvoj kuharici
 

Lunjsko maslinovo ulje poznato je kao iznimno kvalitetno, o čemu svjedoči i zanimljiv povijesni podatak. Marcus Gavius Apicius bio je Cezarov savjetnik za kulinarstvo, veliki gurman koji se u povijesti pamti kao tvorac prve kuharice na svijetu. Za lunjske je masline zanimljivo da je Marcus u svojoj kuharici naveo mirodije i trave koje treba dodati njihovu rimskom ulju kako bi postalo slično Oleu Libernicumu kojemu nije bilo ravna u Rimskom Carstvu. Tadašnja Liburnija protezala se od rijeke Raše do Krke pa se zaključuje da je ulje Libernicum upravo maslinovo ulje s Luna.

 


Vijesti iz medija