Otvoren Edukativno-prezentacijski centar za podvodnu arheologiju sv. Nikola

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/IMG_0329.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Uz pomoć EU fondova, Grad Zadar ovime je dobio reprezentativni kompleks u kojem će se prezentirati aktivnosti i vrijedni nalazi te održavati međunarodne znanstvene konferencije.

U Zadru je danas svečano otvoren obnovljeni kompleks crkve i samostana sv. Nikole u kojem je sada smješten novi zadarski kulturni biser - Međunarodni centar za podvodnu arheologiju (MCPA).
Projektom su obnovljeni crkva i samostan sv. Nikole te izgrađen novi prostor MCPA, a ukupno se radi o 1.300 m2 neto površine. Prostor je ovim projektom opremljen novim sadržajima koristeći info stalke, interaktivne ploče, touch screen monitore, a posjetiteljima su dostupne i 3D vizualizacije te animacije virtualne stvarnosti.
Ukupna je vrijednost projekta 3,98 milijuna eura, uz sufinanciranje sredstvima EU fondova koje iznosi 3,38 milijuna eura.

Ministar Šime Erlić kazao je kako je iznimno ponosan što je MCPA, uz potporu Grada Zadra i resornog ministarstva, uspio iznijeti ovako kompleksan projekt.
"Ovo je doista jedan od strateških projekata koji pokazuje kako Grad Zadar brine o svojoj kulturnoj baštini. Poznato je da je Zadar dosad uspješno koristio EU fondove za ulaganje u vrijednu povijesnu i kulturnu baštinu, od Kneževe i Providurove palače, Bedema, zgrade stare Tehničke škole, Malog arsenala i rive, a danas tome pribrajamo i Centar za podvodnu arheologiju. Sve su to projekti koji su promijenili način na koji danas percipiramo Zadar i pozicioniraju ga kao grad kulture. Srce zadarskog urbanog identitetskog tkiva - Poluotok - u svega je nekoliko godina transformirano i obnovljeno. Ulaganje u kulturnu baštinu, ulaganje je u nas same i ono što kao društvo vrednujemo", istaknuo je u svom govoru ministar Erlić.

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, naglasila je kako je revitalizacija i obnova zadarske baštine od životnog značaja za Hrvatsku.
"Podsjetila bih na značaj samog MCPA u doprinosu istraživanju podvodne arheologije na svjetskoj razini. Prije nekih 25 godina, kao mlada zaposlenica Ministarstva kulture pod ministrom Biškupićem, sudjelovala sam u pregovorima o donošenju UNESCO-ove Konvencije o zaštiti podvodne arheologije. Hrvatska se za Konvenciju snažno politički zalagala kako bi se zaštita podvodne arheologije digla na novu razinu, što smo kasnije i potvrdili brzom ratifikacijom Konvencije i osnivanjem MCPA", poručila je ministrica Obuljen Koržinek.

Ravnatelj MCPA, Mladen Pešić, kazao je kako je danas zaokružena priča koja je počela 2014. godine projektom arhitekta Ante Uglešića.
"Unatoč brojnim problemima, Ministarstvo kulture procijenilo je kako je projekt prevrijedan da bi se od njega odustalo. Zahvaljujući tome danas imamo ovakvo zdanje koje ostaje i iza nas budućim generacijama. Ono što je Centar za podvodnu arheologiju dobio obnovom ovog kompeksa je nemjerljivo, a naš idući korak je otvaranje javnosti u puno većem opsegu i interakcija s ljudima koji će nas ovdje posjećivati", rekao je ravnatelj Pešić.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić i župan Zadarske županije Božidar Longin kazali su kako se itekako isplatilo ostati ustrajan i završiti posao.
"Jasno je kako bez potpore i partnerstva državnih tijela to ne bi bilo moguće, jer svi projekti koje smo izveli premašuju nekoliko gradskih proračuna. Ponosan sam na vraćanje starih zadarskih vizura u punom sjaju", istaknuo je gradonačenik Dukić, a župan Longin dodao kako "budućnost tek treba napisati i zato iznimno veseli što će novo ruho udahnuti novi život sv. Nikoli, na radost svih građana i gostiju Zadra koji će ga posjetiti".

 
 


Pisane vijesti