Otvoren Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/IMG_7762.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na svečanom otvorenju Centra KLIK u Puli sudjelovao je i ministar Erlić, kao izaslanik predsjednika Vlade Plenkovića.

Ministar je kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske kazao kako mu je iznimno drago prisustvovati otvorenju Centra koji predstavlja budućnost i sam vrh koji se može pružiti u strukovnom obrazovanju.

"Centri kompetencija okosnica su našeg strukovnog obrazovanja i kroz ovakva ulaganja, uz veliku pomoć EU fondova, dobili smo vrhunski standard. Ni kada gledamo slične centre u Europi, nema bolje od ovoga. To je 5 zvjezdica u kontekstu strukovnog obrazovanja i iznimno mi je drago da je ovo već 11. po redu centar kompetencija, a ostatak od ukupno planiranih 25, bit će realiziran tijekom ove i naredne godine", istaknuo je ministar Erlić.

Istarski župan Boris Miletić naglasio je kako je ovo veliki dan za grad i županiju, ali i za cijelu Hrvatsku. 

„Turizam je jako bitna grana našeg gospodarstva, a čini preko 20 % hrvatskog BDP-a. Istra je šampion turizma, ali turizam bez ljudi nema smisla. Možemo imati nove tehnologije i primjerice robote koji poslužuju, no to nije onaj turizam koji želimo jer je ključ uspjeha u turizmu - čovjek. Od sada će naši učenici imati puno kvalitetnije uvjete školovanja, ali i ne samo oni jer, podsjetit ću, Centar će biti mjesto cjeloživotnog učenja i usavršavanja. U projektu je sudjelovao veliki broj partnera iz privatnog sektora i držim da je to put kojim naše obrazovanje treba ići. Treba osluškivati potrebe tržišta rada, te na području obrazovanja i ponuditi takve programe“, kazao je župan Miletić.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Dragan Jelić čestitao je korisnicima na završetku hvalevrijednog projekta.

„Često od svojih suradnika tražim informacije da vidim da li je bilo problema u realizaciji projekata, pa ću samo sada pročitati jednu rečenicu: "Nema otvorenih pitanja, provedba projekta je tekla po planu. Očekuje se zaprimanje završenog zahtjeva za nadopunu sredstava te nema korekcija." Svaka čast na provođenju velikog projekta bez problema.“, poručio je ravnatelj Jelić.

Ravnateljica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, popularne Lipe, Orhideja Petković kazala je kako je izuzetno zadovoljna, sretna i ponosna zbog otvorenja KLIK-a.

„Zahvaljujem svim gostima koji su se odazvali, Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Vladi Republike Hrvatske, Istarskoj županiji, Gradu Puli, Organizacijskoj jedinici za provedbu strukturnih instrumenata Europske unije i Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje projekata EU, svim partnerima i svim našim učenicima jer su sa mnom i svojom angažiranošću doprinijeli da se izgradi ova škola. A izgraditi školu znači izgraditi budućnost, intervenirati u zajednicu u kojoj živimo i ustvari izgraditi jedno bolje sutra, ne samo za nas, nego i za generacije koje dolaze.“, poručila je ravnateljica Petković istaknuvši kako će KLIK Pula imati i dormitorij s 28 ležajeva za sve one koji su zainteresirani dobiti licencu za edukaciju koju im Škola može ponuditi u okviru turizma i ugostiteljstva. Prema njezinim riječima, Školu pohađa oko 600 učenica i učenika i nikada nisu imali probleme s upisima. S novim Centrom, poručila je, očekuje još i veći interes. 

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić istaknuo je kako je dan kada se otvara nova škola uistinu poseban. 

„Ova se regija razvija u smjeru održivog turizma, u smjeru dobrog i kvalitetnog ugostiteljstva, tako da sam siguran da škola koja ima dobre rezultate, s ovakvim će ulaganjem imati još bolje rezultate.“, rekao je gradonačelnik Zoričić zaželjevši profesorima ustrajanje u prenošenju znanja i iskustva iz struke mladim ljudima.

Ministarstvo turizma i sporta prepoznalo je regionalne centre kompetentnosti kao instrument koji može unaprijediti kvalitetu obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo te ga prilagođavati potrebama tržišta rada s ciljem jačanja konkurentnosti ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu.
Odlukom Ministarstva turizma od 20. srpnja 2018., Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula imenovana je centrom i time stekla prava na prijave na natječaje Ministarstva turizma i sporta kroz razne fondove.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja iste je godine imenovalo 25 srednjih strukovnih škola regionalnim centrima kompetentnosti u 5 ključnih obrazovnih sektora (Zdravstvo, Strojarstvo, Elektrotehnika i Računarstvo, Poljoprivreda i Turizam). Odabrane škole dobile su priliku postati mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojima se provode programi redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja kao i drugi oblici formalnog i neformalnog obrazovanja.

Osnivanje, uspostava i razvoj Centra KLIK Pula provodilo se kroz 2 EU projekta. Prvi se odnosi na rekonstrukciju i dogradnju centra KLIK Pula, a nositelj je Istarska županija. Ukupna vrijednost iznosi 6.615.680,15 EUR, od čega je 3.981.455,86 EUR osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, a 2.634.224,29 EUR iz proračuna Istarske županije. Drugi projekt obuhvaća uspostavu i razvoj Centra, kao i niz programa stručnog usavršavanja za nastavnike te provedbu visokokvalitetne praktične i teorijske nastave. Nositelj je Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula. Vrijednost projekta je 5.931.659,00 EUR, a kompletno je financiran iz Europskog socijalnog fonda. 



Pisane vijesti