Održana završna konferencija projekta "Regionalni znanstveni centar RaSTEM" u Šibeniku

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/d0b27654-3d94-42d9-a27e-092897250d89.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar Šime Erlić tom je prigodom obišao STEM park pri Centru za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut te STEM učionicu u OŠ Juraj Dalmatinac. 

Projekt "Regionalni znanstveni centar RaSTEM" provodi Grad Šibenik u partnerstvu sa 7 osnovnih škola s područja Šibensko-kninske županije (OŠ Meterize, OŠ Brodarica, OŠ Juraj Dalmatinac, OŠ Skradin, OŠ Murterski škoji, OŠ Vrpolje i OŠ Juraj Šižgorić), Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim robotičkim savezom i Oslo Metropolitan University.

U projekt je uključeno 15 učitelja i preko 300 učenika, nabavljena je oprema za 7 partnerskih škola i Poduzetnički centar Trokut koji će biti upravitelj Regionalnog znanstvenog centra, te je uspostavljena vanjska STEM učionica u OŠ Juraj Dalmatinac, STEM vrt "Robert Visiani" u OŠ Meterize i STEM park "Faust Vrančić" pri Centru Trokut.
Cilj mu je jačanje kapaciteta institucija osnovnoškolskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj u STEM podučavanju te uspostavljanje sinergije formalnog i neformalnog obrazovanja u svrhu razvoja programa za STEM područje.

Uoči danas održane završne konferencije ovog projekta, ministar Šime Erlić s gradonačelnikom Šibenika Željkom Burićem obišao je STEM park "Faust Frančić" i STEM učionicu u OŠ Juraj Dalmatinac.
Ministar je naglasio kako se poslovi budućnosti, ali i konkurentnost globalne ekonomije, temelje upravo na STEM-u te da je to područje od iznimnog značaja za obrazovni sustav.

„Duboko smo ušli u 4. industrijsku revoluciju koju pokreću znanja iz robotike, umjetne inteligencije i generalno govoreći digitalizacije, i zato je bitno da se djeca i mladi od najranijih dana senzibiliziraju za STEM. Primjetno je da je Šibenik u tom području, kroz brojne dosadašnje projekte poduprte sredstvima fondova Europske unije, napravio mnogo, a rezultati će se itekako vidjeti u godinama koje slijede. Danas su od najvećeg značaja ljudi i njihova znanja, a oni se stvaraju kroz poticajno okruženje i konkretna ulaganja, kao što je slučaj u Šibeniku", poručio je ministar Erlić.

„Posebno me veseli činjenica što su krajnji korisnici ovog značajnog projekta upravo djeca i to se idealno poklapa s opredjeljenjem Grada Šibenika da ulaže u bolju budućnost naše djece te jačanje svih razina obrazovanja, od osnovnog do visokog školstva. To je također jamstvo naše socijalne i ekonomske stabilnosti te sveukupnog razvoja“, naglasio je gradonačelnik Burić.

Projekt je vrijedan nešto više od 2 milijuna eura, a u potpunosti je financiran iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, darovnicom Norveške, Islanda i Lihtenštajna za razdoblje od 2014. do 2021., iz programa "Lokalni razvoj i siromaštvo".



Pisane vijesti