Održana Tehnička misija i Godišnji sastanak u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje

Slika /slike/Vijesti/2023/Svibanj/1684420222599.jpg

U sklopu dvodnevne tehničke misije održane od 10. do 11. svibnja 2023. godine, dana 11. svibnja u  Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, održan je 8. godišnji sastanak Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i 1. godišnji sastanak u sklopu drugog Švicarskog doprinosa.

Godišnji sastanak su uvodnim obraćanjima otvorili ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije g. Šime Erlić i veleposlanik Švicarske Konfederacije NJ.E. Urs Hammer te su zajednički podcrtali važnost Programa suradnje u smislu doprinosa fondovima Europske unije u smanjenju gospodarskih i socijalnih  nejednakosti te jačanje partnerstva kroz suradnju i razmjenu iskustva. Članovi Nacionalne koordinacijske jedinice donatorima su zatim prezentirali status 7 projekata koliko ih je još uvijek u provedbi, od ukupno 11 u okviru prvog Švicarsko-hrvatskog programa suradnje (četiri projekta je do kraja 2022. godine uspješno završeno). Razgovaralo se i o financijskom planiranju za razdoblje 2023.-2024., planiranim komunikacijskim aktivnostima, a formalno je usvojeno i Godišnje izvješće za 2022. godinu. 

S obzirom da je Okvirni sporazum o provedbi drugog Švicarskog doprinosa za razdoblje 2019.-2029. između Republike Hrvatske i Švicarske konfederacije potpisan 18. listopada 2022. godine, a Zakon o potvrđivanju Okvirnog sporazuma u Hrvatskom saboru ratificiran 5. svibnja 2023. godine, održan je i prvi sastanak za drugi Švicarski doprinos gdje se raspravljalo o statusu i rokovima usvajanja programskih dokumenata, koji predstavljaju preduvjet za početak provedbe programa i projekata u okviru drugog Švicarskog doprinosa, a koji su usmjereni na upravljanje vodama i otpadnim vodama uključujući mjere održive energije; istraživanje i inovacije, financiranje mikro, malih i srednjih poduzeća; projekte iz područja civilnog društva te zdravstvene zaštite (palijative). Također, usvojeno je 1. Godišnje izvješće u okviru drugog doprinosa.  



Uz godišnji sastanak, održani su i sastanci s predstavnicima Hrvatskih voda, jednim od nositelja programa te budućim tijelom za reviziju u okviru drugog Švicarskog doprinosa - Agencijom za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA).

Dan ranije, 10. svibnja predstavnici švicarske delegacije, Ministarstva regionalnoga razvoja i HAMAG-BICRO-a  posjetili su agrotehnološku tvrtku Agrivi koja je predstavila projekt E! 115180 Agrivi-Meteo Control, u sklopu projekta Eurostars, koji se provodi u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Tvrtka Agrivi nudi rješenja za digitalizaciju poljoprivredne proizvodnje te pomaže poljoprivrednim gospodarstvima i poljoprivredno-prehrambenim tvrtkama u više od 100 zemalja diljem svijeta u ostvarivanju ekonomski i ekološki održive poljoprivredne proizvodnje. Tijekom posjete predstavnici tvrtke Agrivi prezentirali su uslugu meteorološke IoT stanice povezane s poboljšanim AI algoritmom za rano otkrivanje insekata i bolesti usjeva na poljima pšenice. Usluga je razvijena u suradnji s bugarskim projektnim partnerom Prointegrom.
 

Pisane vijesti