Održana sjednica Međuvladinog povjerenstva za gospodarsku suradnju Hrvatske i Turkmenistana

Slika /arhiva/SLIKE/Turkmenistan_31_3_2014_1.jpg

Danas je u Banskim dvorima održana preliminarna sjednica Međuvladinog povjerenstva za gospodarsku suradnju Hrvatske i Turkmenistana, predvođena potpredsjednicima vlada za gospodarstvo dviju zemalja prof. dr. Brankom Grčićem i Satlykom Satlykovim. Na sjednici su razmotreni daljnji načini suradnje u područjima vanjskih poslova, poduzetništva, gospodarstva, pomorstva-prometa-infrastrukture, poljoprivrede, kulture, obrazovanja, turizma i financija te je dogovoreno da će se suradnja u predstojećem razdoblju konkretizirati potpisivanjem ugovora. Ova i buduće sjednice Međuvladinog povjerenstva za gospodarsku suradnju poslužit ce za raspravljanje svih relevantnih pitanja od interesa za gospodarsku i inu suradnju, te za određivanje smjernica za njezin daljnji razvoj.
 

Tijekom trodnevnog posjeta 12-članog turkmenistanskog izaslanstva na čelu s potpredsjednikom predviđen je i susret s predsjednikom RH dr. Ivom Josipovićem te ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdašom Dončićem. Održat će se i političke konzultacije u MVEP, na kojima će se razmotriti svi aspekti suradnje dviju zemalja te razmijeniti stajališta o aktualnim globalnim pitanjima. Tijekom posjeta Republici Hrvatskoj članovi turkmenskog izaslanstva posjetit će nekoliko hrvatskih tvrtki s kojima su već ostvareni kontakti tijekom prijašnjih susreta: Uljanik, Monter – strojarske montaže, Gredelj i Ericsson Nikola Tesla. Dogovoreni su, u suradnji s HGK, i dodatni susreti turkmenskog izaslanstva s dvadesetak hrvatskih tvrtki.
 

Posjet visokog turkmenistanskog izaslanstva dio je višemjesečnih napora za intenziviranjem gospodarske suradnje Republike Hrvatske s ovom rastućom svjetskom ekonomijom, a slijedom izraženog velikog interesa hrvatskih kompanija za nastupom na turkmenskom tržištu.


Galerija:

 


Pisane vijesti