Održana rasprava na Odboru za regionalni razvoj i fondove Europske unije na temu Prijedloga Zakona o otocima

Izvješće Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o otocima, prvo čitanje, P.Z. br. 87, prenosimo u cijelosti:

Odbor za regionalni razvoj i fondove Europske unije Hrvatskoga sabora raspravio je na 4. sjednici održanoj 17. prosinca 2020. godine Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o otocima koje je predsjedniku Hrvatskoga sabora, podnijela Vlada Republike Hrvatske, aktom od 9. prosinca 2020. godine. Odbor je raspravu o navedenom izvješću proveo u svojstvu matičnog radnog tijela sukladno odredbi članka 101. Poslovnika Hrvatskoga sabora. 

Predstavnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije podsjetila je da je zbog žurne potrebe za dodatnim osiguravanjem vode za naselja na otocima, koja nisu spojena na sustav javne vodoopskrbe, Vlada Republike Hrvatske donijela Uredbu o izmjeni Zakona o otocima. S obzirom da je odredbe Uredbe potrebno prenijeti u zakonski okvir, izrađen je ovaj Nacrt prijedloga zakona. U prijedlog su uvrštene i dodatne izmjene i dopune s obzirom da su, tijekom razdoblja provedbe mjera i aktivnosti koje su propisane Zakonom o otocima, uočeni određeni problemi koje je potrebno dodatno zakonski urediti. To je, prije svega, usklađivanje odredbi Zakona o otocima u odnosu na Zakon o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske čime sadržaj planova razvoja otoka postaje sastavni dio plana razvoja svake pojedine obalno-otočne jedinice područne (regionalne) samouprave. Usklađivanjem odredbi Zakona o otocima u odnosu na Zakon o regionalnom razvoju ukida se ustrojavanje otočnih urbanih područja i usklađuju se odredbe vezane za izradu razvojnih sporazuma. Nadalje, ukida se obveza donošenja Otočnog godišnjeg programa, a u sastav Otočnog vijeća ulaze predstavnici regionalnih koordinatora. Otočni koordinatori se obvezuju na obavljanje upisa otočnih razvojnih projekata u središnji elektronički registar razvojnih projekata.  

Kao što je na početku istaknuto, u ovaj Zakon se prenose odredbe Uredbe na temelju kojih su se povećale količine vode za ljudsku potrošnju po subvencioniranoj cijeni s 45 m3 na 85 m3 godišnje po otočaninu. Fizičke i pravne osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost u naseljima koja nisu priključena na sustav javne vodoopskrbe, prema prijedlogu, ostvaruju također pravo na državnu potporu namijenjenu subvencioniranju cijene prijevoza vode za ljudsku potrošnju do najviše 50% troška prijevoza isporučene vode. 

Ministarstvo nadležno za pomorstvo i promet i upravno tijelo jedinice područne (regionalne) samouprave nadležno za područje javnog prijevoza putnika u cestovnom prometu, ovim prijedlogom dobivaju ovlast za provedbu prava na besplatan prijevoz zakonom određenih kategorija otočnog stanovništva, a u okviru javne usluge cestovnog prijevoza putnika na otocima. Isto ministarstvo i upravno tijelo jedinice područne (regionalne) samouprave nadležno za prava osoba s invaliditetom dobivaju ovlasti za provedbu prava na novčanu naknadu za nadoknadu troškova vlastitog prijevoza za osobe s invaliditetom koje ne mogu koristiti javni otočni cestovni prijevoz. Zaključno, dodatno se uređuje i način dodjele prava korištenja oznake „Hrvatski otočni proizvod“ i ostale aktivnosti vezane uz taj program.  

U raspravi je predsjednik Odbora predložio da se u sam zakon ne unose kvantitativne odredbe količine vode za subvenciju kako bi Ministarstvo ubuduće moglo operativnije i brže  odgovarati na eventualne povećane potrebe stanovništva na otocima. Također je apelirao da se, kada to proračunske okolnosti budu dozvoljavale, uzmu u obzir apeli lokalnih zajednica da se otocima koji imaju vodoopskrbni sustav iz vlastitih izvora a nisu spojeni na vodoopskrbni sustav s kopna ili s drugih susjednih otoka, ostvare pravo na sufinanciranje troškova poslovanja. 
  
Odbor za regionalni razvoj i fondove Europske unije Hrvatskoga sabora je jednoglasno (s 10 glasova „za“) odlučio predložiti Hrvatskome saboru da donese sljedeće
 

                                      
ZAKLJUČKE    

1.    Prihvaća se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o otocima.
2.    Sve primjedbe, prijedlozi i mišljenja iznijeta u raspravi upućuju se predlagatelju radi izrade Konačnog prijedloga zakona.    



Pisane vijesti