Održana Međunarodna konferencija „Strateško upravljanje razvojem – Pristupi u planiranju strateškog okvira za razdoblje nakon 2020. godine“

  • Slika /slike/Vijesti/konferencija Strateško upravljanje razvojem_4_12_2017_1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica Žalac: „Imamo plan, imamo cilj, imamo znanje, a zajedno možemo stvoriti Hrvatsku kakvu želimo!“ 

U ponedjeljak, 4. prosinca 2017. u Zagrebu je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske održana Međunarodna konferencija „Strateško upravljanje razvojem – Pristupi u planiranju strateškog okvira za razdoblje nakon 2020. godine“ u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Ministrica Gabrijela Žalac, otvorila je spomenuto događanje i naglasila kako današnja konferencija označava početak jednog vrlo važnog procesa za našu zemlju – početak procesa izrade Nacionalne razvojne strategije za razdoblje do 2030. godine.

Tijekom konferencije, potaknuta je rasprava o viziji Republike Hrvatske i Europe u kakvoj želimo živjeti, razvojnim pravcima, strateškim ciljevima, ključnim projektima ulaganja do 2030. godine i o pitanjima koja su važna za dugoročni razvoj i dobrobit građana Republike Hrvatske i Europe.

Izrada Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine propisana je Zakonom o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske, čiji je konačni nacrt Prijedloga Vlada Republike Hrvatske prošli tjedan uputila Hrvatskom saboru u proceduru. Zakon je predložen s ciljem postizanja više razine usklađenosti, odgovornosti, učinkovitosti i usmjerenosti na provedbu i stvarne učinke akata strateškog planiranja, a također će ograničiti broj dokumenata strateškog planiranja.

Hrvatska trenutno ima preko 140 nacionalnih strateških dokumenata te preko 1700 lokalnih i regionalnih strategija, zbog čega je iznimno teško upravljati razvojem, upozorila je ministrica Žalac te istaknula kako će Nacionalna razvojna strategija biti hijerarhijski najviši akt strateškog planiranja koji Hrvatska u 26 godina svoje samostalnosti nikada nije imala.

„Sveobuhvatnim i koherentnim pristupom želimo sve raspoložive resurse ciljano usmjeriti na provedbu prioritetnih projekata od strateškog značaja za gospodarski rast i razvoj te za ravnomjerni i održivi razvoj cijele Hrvatske“, istaknula je ministrica Žalac.

Proces izrade Nacionalne razvojne strategije odvijat će u se participativnom procesu koji se temelji na sudjelovanju širokog kruga građana Republike Hrvatske, stručne javnosti i svih društveno-relevantnih partnera. Za vrijeme trajanja izrade Nacionalne razvojne strategije planirano je i održavanje velikog broja radionica, a također je uspostavljena i web stranica http://www.hrvatska2030.hr/ na kojoj svi građani mogu dati svoju viziju Hrvatske do 2030. godine.

Tijekom konferencije, o svojim iskustvima planiranja razvoja i oblikovanja razvojnih politika u svrhu ostvarenja zajedničkog cilja – ujednačenog i održivog razvoja svih krajeva Europske unije, gospodarskog rasta, socijalne uključenosti i pravednosti, govorili su predstavnici iz Finske, Velike Britanije, Italije, Španjolske i Malte, a sudjelovali su i predstavnici Svjetske banke i Europske komisije.  

Pisane vijesti