Održana konstituirajuća sjednica otočnog partnerstva Splitsko-dalmatinske županije

Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/IMG_20230224_111624.jpg

​Danas je u Splitu održana I. (osnivačka) sjednica otočnog partnerstva Splitsko-dalmatinske županije. Predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, odnosno nadležne Uprave za otoke predstavili su cjelokupni rad Uprave te svoju koordinacijsku ulogu u pripremi i provedbi Integriranog teritorijalnog programa (ITP-a) i teritorijalnih strategija (TS) za otoke.

U pogledu ekonomsko-geografskog područja koje obuhvaća, ITP je usmjeren i na razvoj pametnih i održivih otoka kojima je dodijeljena alokacija od 150 milijuna eura bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Indikativne operacije u ITP-u pokrivaju specifične potrebe otoka koje su lokalnog karaktera i povezuju više tema (javno-društvena i poslovna infrastruktura, zaštita okoliša i prilagodba klimatskim promjenama, valorizacija kulturne baštine i usluga te energetska učinkovitost) s potencijalom njihove integracije na programskoj i projektnoj razini.

Jedan od glavnih preduvjeta za implementaciju ITP-a jest izrada teritorijalnih strategija (TS) za otoke. Teritorijalne strategije izrađuju obalno-otočne županije kao dodatak županijskim planovima razvoja uz obavezno sudjelovanje otočnih dionika (tzv. otočno partnerstvo) u procesu izrade kako bi se osigurao pristup odozdo prema gore.
 
Na sjednici je usvojen Poslovnik o radu te su predstavljene Smjernica za izradu teritorijalnih strategija, hodogram aktivnosti i nacrt poglavlja ''Analiza razvojnih potreba i potencijala područja''
 
Nakon sjednice, predstavnici Uprave za otoke održali su radni sastanak s predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije i Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije na temu prioritizacija projekata.  



 

Pisane vijesti