Održana konferencija 'EU za mlade'

  • Slika /slike/Vijesti/EU_za_mlade10_12_1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Cilj konferencije je informirati studente, mlade nezaposlene osobe i mlade poduzetnike o mogućnostima financiranja iz EU fondova, a  posebno za obrazovanje, stažiranje, volontiranje i zapošljavanje, te mogućnostima za mlade poduzetnike.

Konferencija "EU za mlade", obrazovno događanje na kojem se govorilo o stažiranju, volontiranju i zapošljavanju uz pomoć europskih fondova, održano je u četvrtak u prostorijama Muzičke Akademije u Zagrebu. 
 
Cilj konferencije, koju drugu godinu zaredom organiziraju Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, informirati je studente, mlade nezaposlene osobe i mlade poduzetnike o mogućnostima koje im stoje na raspolaganju iz EU fondova, a njenim održavanjem nastoji se održati tematski kontinuitet praćenja tema od interesa za mlade kao buduće dionike gospodarskih i upravljačkih procesa.
 
"Na samo zapošljavanje iz fondova EU na raspolaganju nam je pola milijardi eura do 2020. godine. To je veliki novac koji treba pametno usmjeriti ka onom dijelu koji će nam dati najbolje rezultate. Nama je cilj da financiramo one programe koji će omogućiti da za uložena sredstva iz Europske unije i naša sredstva dobijemo najbolje i najoptimalnije rezultate", rekao je na konferenciji ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, te dodao kako "Bilježimo konstantan pad broja nezaposlenih mladih u dobi između 15 i 24 godine, i sada je taj postotak smanjen na 40%". Dodao je i kako će ministarstvo vrlo brzo u javnost izaći s novim programima koji će omogućavati da mladi ljudi dobiju posao. 
 
Sudionicima konferencije obratili su se i zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Jakša Puljiz, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Zdenka Lončar i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.
 
Kako bi se postojeći programi približili mladima, na konferenciji su održana dva panela na kojima su sudjelovali predstavnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, korisnice programa Erasmus i mjere Stručnog osposobljavanja, koje su podijelile svoja osobna iskustva, kao i predstavnici svijeta poduzetnika koji su govorili o start-upu, investicijama i inovacijama. 
 
Tekst i foto: Hina

Pisane vijesti