Održan sastanak o mogućnostima sufinanciranja ključnih projekata kroz Europski fond za strateška ulaganja

Slika /slike/Vijesti/untitled.png

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić sastao se s izvršnim direktorom Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) Wilhelmom Moltererom kako bi razgovarali o financiranju strateški važnih projekata za Republiku Hrvatsku iz EFSU.

Poseban naglasak stavljen je na mogućnost kombiniranog financiranja projekata sredstvima iz EFSU i europskih strukturnih i investicijskih fondova, za što postoji potreba u dijelu razvoja širokopojasnog interneta te u području energetske učinkovitosti.
 
Sastanku su prisustvovali i voditelj ureda Europske komisije u Hrvatskoj dr.sc. Branko Baričević, voditelj ureda Europske investicijske banke u Zagrebu Anton Kovačev te glavni savjetnik ministra Juraj Ivanković, pomoćnik ministra dr.sc. Tomislav Jurendić i načelnica sektora zadužena za koordinaciju EU izvora financiranja dr.sc. Ivana Nagy.
 
„Hrvatska priprema nekoliko velikih infrastrukturnih projekata u području energetike, prometa i mrežne infrastrukture, a preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak nove financijske proizvode namijenjene malim i srednjim poduzećima i srednje kapitaliziranim poduzećima. Zbog toga nam je jako važno da smo se uključili u priču o Europskom fondu za strateška ulaganja uz čiju pomoć možemo realizirati te investicije“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić.
 
U okviru Europskog fonda za strateška ulaganja predviđena je mogućnost sufinanciranja projekata zajedno s europskim strukturnim i investicijskim fondovima te sufinanciranje privatnih i javnih projekata putem povoljnih kredita Europske investicijske banke uz garanciju iz EU proračuna. Koristeći ovaj instrument, u Hrvatskoj bi se mogli financirati strateški važni projekti poput LNG terminala, modernizacije morskih luka i razvoja pristupne mreže sljedeće generacije širokopojasnog interneta. Najviše interesa za EFSU iz privatnog sektora u Hrvatskoj za sada su iskazala poduzeća koja djeluju u sektoru turizma i energetike. 
 
Odobravanje pojedinačnih EFSU projekata prolazi kroz redovnu proceduru odlučivanja tijela u EIB grupi (Europska investicijska banka i Europski investicijski fond), ali uz odobrenje Ulagačkog odbora EFSU kojim predsjedava Wilhelm Molterer.
 
EFSU je zajednička inicijativa EIB grupe i Europske komisije s ciljem mobiliziranja privatnog kapitala za financiranje strateških ulaganja u državama članicama Europske unije. Uspostavljen je uz ukupnu inicijalnu vrijednost u iznosu od 21 milijardu eura od čega bi doprinos EU proračuna u obliku jamstva iznosio 16 milijardi eura, a doprinos vlastitih sredstava EIB grupe 5 milijardi eura. Očekivana financijska sredstva mogla bi dovesti do investicija vrijednih preko 315 milijardi eura kroz privlačenje investitora odnosno kapitala iz privatnog sektora. U Hrvatskoj također postoji potencijal u projektima, koji bi mogli iskoristiti povoljne uvjete putem EFSU.

Pisane vijesti