Održan sastanak ministrice Žalac i slovenskog ministra Puriča

Slika /slike/Zalac_03.06.2019.jpg

Program suradnje Slovenija-Hrvatska jedan od najuspješnijih programa suradnje na razini EU

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske i Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku u Nacionalnom parku Risnjak održana je konferencija „Zajedno za očuvanje i obnovu biološke raznolikosti“ u sklopu Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska, gdje su predstavljeni odobreni projekti s područja očuvanja i zaštite biološke raznolikosti. U sklopu događanja održan je bilateralni sastanak ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac i ministra za razvoj, strateške projekte i koheziju Republike Slovenije Iztoka Puriča, tijekom kojeg su razmijenili mišljenja i stavove o kohezijskoj politici te iskustva u pogledu priprema za predsjedanje Vijećem EU, uz konsenzus oko zalaganja za nastavak uspješne suradnje dviju država.

Predstavljeni su projekti Carnivora Dinarica – „Prekogranična suradnja i usluge ekosustava u dugoročnom očuvanju populacija velikih zvijeri u sjevernim Dinaridima“, Čigra – „Očuvanje populacija čigri u porječju Save i Drave“, Like – „Život na rubu krša“ i Vezi narave – „Veze prirode“. U Programu prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska ugovorena su sva raspoloživa sredstava što ga čini jednim od najuspješnijih programa na razini EU i pravim primjerom odlične suradnje dviju država. U realizaciji 38 projekata sudjeluje više od 230 hrvatskih i slovenskih partnera iz 8 hrvatskih županija i 9 slovenskih regija, uz ugovorenost svih raspoloživih sredstva, dakle svih 46,1 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ovaj Program prekogranične suradnje ima za cilj promicanje održivog, sigurnog i vitalnog graničnog područja te njegovanje pametnih pristupa očuvanja, mobilizacije i upravljanja prirodnim i kulturnim bogatstvima, a krajnji željeni rezultat su zajednička inovativna i učinkovita rješenja za očuvanje i unapređenje kvalitete okoliša i njegove raznolikosti s jedne strane te njegovog socioekonomskog potencijala s druge strane. Projekti financirani iz Programa prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska u skladu su s vizijom Programa koja glasi „Povezani u zelenom“, u prekograničnoj suradnji koja dodatno osnažuje razvoj zajednice i dobrosusjedskih odnosa“, istaknula je ministrica Žalac.

Prekogranična suradnja ima za cilj riješiti zajedničke izazove identificirane u pograničnom području te iskoristiti skriveni potencijal za rast istovremeno poboljšavajući proces suradnje u svrhu usklađenog razvoja Unije.

Više informacija o Programu suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska i odobrenim projektima pronađite na poveznici.

Pisane vijesti