Održan Prvi godišnji sastanak Švicarsko-hrvatskog programa suradnje

Slika /slike/Vijesti/Svicarska_Hrvatska_090616.jpg

U četvrtak 9. lipnja 2016. godine, predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u ulozi Nacionalne koordinacijske jedinice, održali su u Hotelu Westin u Zagrebu Prvi godišnji sastanak Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Glavne teme sastanka bila su provedba projekata i predstavljanje napretka svih aktivnosti u okviru programa.

Švicarsko-hrvatski program suradnje podupire brojne aktivnosti kroz projekte razminiranja i društveno-gospodarske integracije i unaprjeđenja vodoopskrbne infrastrukture te kroz osiguravanje preduvjeta za uspješne znanstveno-istraživačke projekte, promicanje partnerstva i bilateralne suradnje hrvatskih i švicarskih neprofitnih organizacija i promicanje doprinosa civilnog društva gospodarskoj i društvenoj koheziji.

Sastanku su prisustvovali veleposlanik Švicarske, njegova ekselencija gospodin Stefan Estermann, predstavnici Državnog tajništva za gospodarstvo (SECO) i Švicarske agencije za razvoj i suradnju (SDC) te predstavnici Nacionalnog fonda pri Ministarstvu financija.
Ovaj program suradnje uspostavljen je s ciljem smanjenja ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije kroz koji je Hrvatskoj osigurana darovnica u iznosu od 45 milijuna švicarskih franaka.

Okvirni sporazum između Švicarskog saveznog vijeća i Vlade Republike Hrvatske o provedbi ovog programa potpisan je 30. lipnja 2015., a provodit će se do prosinca 2024. godine. Vlada RH osigurava nacionalno sufinanciranje u vrijednosti od 15% ukupne vrijednosti projekata.

Pisane vijesti