Održan forum „EU fondovi za europsko poduzetništvo“

  • Slika /slike/Vijesti/Forum_13_12_2017_1.jpg
  • Slika
  • Slika

Žalac: “Poduzetništvo je temelj gospodarskog razvoja te kontinuirano radimo na pojednostavljivanju procedura kako bi se poduzetnicma omogućio lakši pristup sredstvima iz EU fondova”

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU u utorak je u Zagrebu održan forum „EU fondovi za europsko poduzetništvo“ tijekom kojega se govorilo o mogućnostima sufinanciranja poduzetničkih projekata u Hrvatskoj, uključujući i poljoprivredni poduzetnički sektor.
 
Hrvatskoj je u financijskom razdoblju 2014.-2020. na raspolaganju oko 10,7 milijardi eura iz EU fondova, a 720 milijuna eura u okviru prioritetne osi „Poslovna konkurentnost“ na raspolaganju je našim poduzetnicima. Do sada smo objavili natječaje za gotovo 450 milijuna eura i potpisali oko 1500 ugovora ukupne vrijednosti 4,5 milijarde kuna, a osim toga tu su i financijski instrumenti. Moram reći da smo izrazito zadovoljni apsorpcijom EU sredstava od strane naših poduzetnika i da je upravo taj prioritet unutar našeg operativnog programa najbolji – rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Ministrica je dodala da se promicanjem poduzetništva i podupiranjem kapaciteta malog i srednjeg poduzetništva dugoročno želi ostvariti povoljno poslovno okruženje, kontinuirani razvoj i rast tvrtki, veća inovativnost i lakši pristup financiranju. „Poduzetništvo je temelj gospodarskog razvoja te kontinuirano radimo na pojednostavljivanju procedura kako bi se poduzetnicma omogućio lakši pristup sredstvima iz EU fondova“ – naglasila je ministrica Žalac.
 
Uz mogućnost sufinanciranja projekata iz fondova EU poduzetnicima su na raspolaganju i financijski instrumenti vrijedni 2 milijarde kuna koje poduzetnici mogu koristiti preko Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije te Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Radi se o novom alatu koji u aktualnom financijskom razdoblju može omogućiti otvaranje oko 5000 novih radnih mjesta.
 
Na forumu su održane panel rasprave o mogućnostima i ograničenjima financiranja poduzetničkog i poljoprivrednog sektora, kao i business to business sastanci poduzetnika i konzultanata za EU fondove te sastanci s predstavnicima tijela u sustavu upravljanja i kontrole EU fondova u Republici Hrvatskoj. Također, sudionicima su predstavljena iskustva uspješnih poduzetnika koji su svoje poslovanje unaprijedili uz pomoć bespovratnih sredstava iz EU fondova.
 
U organizaciji foruma, uz Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, sudjelovali su i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora.

Pisane vijesti