Održan drugi sastanak Vlade Republike Hrvatske s predstavnicima lokalne i područne (regionalne) samouprave

  • Slika /slike/Vijesti/Požega_3_7_2017_1.jpg
  • Slika

Žalac: „Samo zajedničkim pristupom i suradnjom na svim razinama, možemo ostvariti ciljeve i osigurati našim građanima kvalitetnije uvjete za život“

Danas je u Požegi održan drugi  sastanak Vlade Republike Hrvatske sa županima, gradonačelnikom Grada Zagreba, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskome saboru, saborskim zastupnicima, predstavnikom Ureda predsjednice Republike te gradonačelnikom Grada Požege. 

Sastankom je predsjedao predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te podsjetio prisutne na dogovore sa sastanka Vlade s čelnicima lokalne i područne samouprave, održanog u Banskim dvorima 19. prosinca prošle godine. „Nakon prvog sastanka, nastavljen je intenzivan dijalog, održani susreti brojnih ministara, bilo pojedinačno, bilo u skupnoj formi, artikulirani su važni projekti za razvoj županija i rješavao se niz konkretnih pitanja, u skladu sa zajedničkom političkom odlukom da takvi sastanci postanu sustavna praksa, za razliku od prethodnog razdoblja u kojem su središnja vlast i lokalna i područna samouprava djelovali kao dva paralelna svijeta“.

„Duh partnerstva središnje razine vlasti i županijske, gradske i općinske, ključno je načelo po kojemu ćemo raditi sljedećih godina i time izvući maksimalnu korist za razvoj Hrvatske“, poručio je predsjednik Vlade. Dodao je da ova Vlada i njezini članovi, dobro poznaju funkcioniranje županija, a većina ministara obišla je, u okviru svojih prvih  aktivnosti, gotovo sve županije.

Tijekom sastanka, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, predstavila je Strategiju regionalnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do kraja 2020. godine – temeljni planski dokument politike regionalnog razvoja kojim se utvrđuju ciljevi i prioriteti regionalnog razvoja Republike Hrvatske do kraja 2020. godine te način njihova postizanja, kao i međusobni odnos i aktivnosti tijela državne uprave i drugih sudionika regionalnog razvoja uključenih u provedbu Strategije. „Izrada ovog dokumenta rezultat intenzivnih partnerskih konzultacija sa svim razinama. Prilikom utvrđivanja regionalnih razvojnih problema i potreba, uključeni su bili prije svega dionici lokalne i regionalne razine te je naglasak stavljen na njihovo viđenje i razumijevanje razvojnih problema s kojima se izravno i svakodnevno suočavaju.“ naglasila je ministrica Žalac te dodala: „Samo zajedničkim pristupom i suradnjom možemo ostvariti ciljeve ove strategije i osigurati kvalitetniji život našim građanima, učiniti gospodarstvo konkurentnijim te sustavno upravljati regionalnim razvojem uz postizanje gospodarskog rasta.“ 

Ministar financija Zdravko Marić održao je prezentaciju o fiskalnoj decentralizaciji i financiranju jedinica lokalne i područne samouprave.

Pisane vijesti