Odobreno više od sedam milijuna kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2015.

Slika /slike/Ilustracija_kovanice_rast.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić naglasio je kako je uspostavom ovog fonda pružena direktna pomoć općinama, gradovima i županijama u osiguranju vlastitog učešća u provedbi EU projekata.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije  donijelo je prvih pet odluka o dodjeli sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2015. godinu. Ukupno je odobreno preko sedam milijuna kuna za projekte iz različitih područja, od turističke infrastrukture do prometnog razvoja. 
 
Od sredine rujna ove godine, otkad se primaju prijave,  pristiglo je 69 zahtjeva ukupne procijenjene vrijednosti 33 milijuna kuna.
 
Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za 2015. , čija ukupna vrijednost je  150 milijuna kuna, otvoren  je do iskorištenja sredstava, najkasnije do 31. prosinca 2015. i to po načelu prvenstva prema datumu i vremenu podnošenja pojedinog  zahtjeva za dodjelu sredstava.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić naglasio je kako je uspostavom ovog fonda pružena direktna pomoć općinama, gradovima i županijama u osiguranju vlastitog učešća u provedbi EU projekata.
 
„Za najslabije razvijene općine i gradove osigurali smo do 90 posto sredstava, a oni razvijeni mogu dobiti do polovice vlastitog učešća dok županije i Grad Zagreb, ovisno o razvijenosti, mogu računati na sredstva u visini od 40 do 80 posto“, kazao je potpredsjednik Grčić.
 
Fond se financira iz 1,5 % prihoda od poreza na dohodak te se neiskorištena sredstva prenose u iduću godinu. Udio sredstava za sufinanciranje vezuje se uz indeks razvijenosti jedinice lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave prema mjestu ulaganja.
 
Sredstva Fonda se usmjeravaju za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini korisnicima koji imaju sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova EU za programska razdoblja 2007.-2013. i 2014.-2020.

Za korištenje tih sredstava mogu se kandidirati jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravne osobe u većinskom vlasništvu ili suvlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i ustanove čiji su osnivači jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.
 
Minimalna vrijednost zahtjeva za dodjelu sredstava po pojedinačnom projektu putem Fonda ne smije biti manja od 75 tisuća  kuna, a maksimalna može iznositi 7,5 milijuna kuna.
 

Pisane vijesti