Odlaskom Čačića stvoreni su bolji uvjeti za poslovanje

(21. stoljeće/Goran Borković)
 

Ide nam sve bolje s fondovima EU: Do posljednjeg dana 2012. uspjeli smo izvući 409 milijuna eura iz IPA programa, a na kraju 2011. godine bilo je ugovoreno 250 milijuna eura
 

Nakon odlaska Ramiria Čačića s pozicije prvog potpredsjednika Vlade, Branko Grčić postao je glavni ekonomski strateg Vlade i donekle promijenio paradigmu okrenuvši pogled s državnih na privatne tvrtke koje bi trebale više investirati.
 

Kako biste ubrzali provedbu reformi, osnovali ste radna tijela koja bi trebala potaknuti gospodarski rast. Što očekujete od njih i mogu li brojna povjerenstva promijeniti u negativne trendove?
 

• Vjerujte mi, sve je u ljudima i dobroj organizaciji, dobrom upravljanju i motivaciji. Prvi rezultati nove koordinacije i u sklopu nje radne skupine za javne investicije već su tu - oživjet će gradilišta na cestama, nastavit će se započeti projekti čija realizacija je zaustavljena, u većini slučajeva zbog blokade računa građevinara koji su nosili projekt. Analizirali smo probleme i prepreke pri realizaciji svake od tih investicija i dogovorili za svaku kako će se opet pokrenuti. Ukupna vrijednost tih projekata je veća od 4 milijarde kuna, a mjesecima su bili blokirani završni radovi teški oko 1,1 milijardu kuna. To pokazuje da ove Vladine radne skupine imaju smisla, mi smo odledili zamrznute projekte, a čim vremenski uvjeti dopuste, nastavljaju se radovi koji će biti završeni do ljeta ili najkasnije do kraja ove godine.
 

Najavili ste osnivanje posebnih fondova preko kojih bi se financirala ulaganja.
 

• Da, radimo na uspostavljanju novog financijskog instrumenta koji će omogućiti podjelu rizika i poduzetnicima olakšati financiranje tekućeg poslovanja i novih projekata. U kriznim vremenima svi su oprezniji, dotoka kapitala nema, a bez novca ćemo teško izaći iz ovog začaranog kruga. Stoga je bitno da se vrati povjerenje financijskog sustava u hrvatske poduzetnike. Važno nam je da se ubrza oporavak tvrtki, a novim modelom omogućili bismo ulazak fondova u equity poduzeća i pomogli u restrukturiranju, kako financijski tako i kroz unapređenje menadžmenta. U to bi se uključile banke, država i druge institucije.
 

Kako se izvući iz situacije  u kojoj su, kako ste rekli, investicije srozane za trećinu, a privatna ulaganja, na kojih otpada 80% aktivnosti, gotovo 40%?
 

• Ključni element oporavka je pokretanje investicijskog ciklusa. Velike nade polažemo u korištenje sredstava EU fondova. Iz IPA-e i strukturnih fondova EU u 2013. bit će nam na raspolaganju više od 500 milijuna eura, a u svakoj idućoj godini više od 1,1 milijarda eura. Želimo pobuditi nova strana direktna ulaganja i domaće privatne investicije. Po modelu "Doing business" Svjetske banke radimo na stvaranju nove poslovne klime koja će poticati te investicije. S druge strane, svaki drugi tjedan imat ćemo na dnevnom redu uklanjanje barijera za vrlo konkretne privatne ulagačke projekte. Ujedno pokre-ćemo javne investicije kojima kompenziramo manjak privatnih. Uloga države jest da bude stabilizator dok se privatne investicije ne pokrenu, odnosno dok ne stvorimo okruženje u kojem će poduzetnici vidjeti svoju priliku za nove projekte koji će im donositi zaradu.

 


Vijesti iz medija