Objavljen natječaj za pripremu dokumentacije za projekt Zračna luka Dubrovnik Razvoj

Slika /arhiva/SLIKE/Zracna luka DU_12_8_2014_3.JPG
Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture danas je objavilo natječaj za sufinanciranje izrade pripreme projektne dokumentacije za projekt Zračne luke Dubrovnik Razvoj, kao strateškog projekta Vlade RH kojim se započinju realizirati stalna nastojanja za prometno povezivanje hrvatskog juga s ostatkom zemlje. Za pripremu potrebne dokumentacije u ovoj fazi predviđeno je 35 milijuna kuna.
 
Izradu tehničke i natječajne dokumentacije za projekte iz sektora prometa, koji se planiraju sufinancirati iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova za razdoblje 2014 – 2020. Ministarstvo financira kroz Operativni program Promet 2007. – 2013. te na taj način  povećava kvalitetu pripremljenosti projekata u sektoru prometa i osigurava stratešku bazu projekata za razvoj prometnog sektora.
 
Upravo je projekt Zračna luka Dubrovnik Razvoj, čija ukupna vrijednost iznosi 245 milijuna eura i koji je, podsjetimo još u veljači ove godine dobio pozitivnu Odluku Europske komisije (DG Competition), dobar primjer pripreme projekata koji se planiraju sufinancirati iz fondova Europske unije, a koji moraju slijediti procedure i pravila u pripremi potrebnih studija.
 
Projekt zračne luke skup je projekata za međunarodno povezivanje izoliranog dijela RH, kao i povezivanje s glavnim gradom, koji će se realizirati do travnja 2019. godine, i koji je identificiran u Strategiji prometnog razvoja Republike Hrvatske.
 
Infrastruktura Zračne luke Dubrovnik uništena je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća i potrebna je detaljna rekonstrukcija postojeće, a planirane mjere uključuju i proširenje postojećih infrastrukturnih te prometnih kapaciteta u svrhu održavanja i poboljšanja postojeće razine kvalitete usluge. Projekt će također biti usmjeren na smanjenje prometnih zagušenja, provedbu mjera za zaštitu okoliša i povećanje energetske učinkovitosti, sanaciju postojećih i izgradnju novih kolničkih konstrukcija i objekata koji su potrebni za sigurno i neometano poslovanje zračne luke, kojom sada u Dubrovnik stiže 64 posto svih posjetitelja.
 
Natječaj je objavljen  na internetskoj stranici Ministarstva na slijedećemu linku http://www.mppi.hr/default.aspx?id=7346 i na internetskoj stranici strukturnih fondova u rubrici „Pregled natječaja“ http://www.strukturnifondovi.hr/naslovna.
 


Pisane vijesti