Obilježen završetak radova na projektu obnove dionice željezničke pruge Vinkovci-Tovarnik-državna granica

Završetak radova na projektu obnove dionice željezničke pruge Vinkovci-Tovarnik-državna granica sufinanciranog iz pretpristupnog programa ISPA Europske unije, obilježen je 19. siječnja 2012. godine  na željezničkom kolodvoru Vinkovci.
 
Prigodnim govorima su se obratili Branko Grčić, potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU, Zlatko Komadina, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture i Paul Vandoren, šef Delegacije EU u RH.
 
 
Potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić naglasio je da je ova pruga pokazatelj onoga što će nam se događati u budućnosti kada postanemo punopravna članica EU, u  drugoj polovici 2013. godine  imamo na raspolaganju 450 milijuna eura, u 2014. godini milijardu eura nepovratnog novca, a to je iznos koji Hrvatskoj i te kako može pomoći u oživljavanju proizvodnje i otvaranju radnih mjesta.

Obnova ove dionice prvi je projekt u Hrvatskoj koji se financira iz pretpristupnih fondova EU i prvi kojim se iz EU fondova sufinanciraju ulaganja u željezničku infrastrukturu. Ujedno je to i najveći infrastrukturni projekt financiran modelom pretpristupne pomoći i u financijskom i u fizičkom smislu. 
 
Građevinske radove i radove na postrojenjima kontaktne mreže izvela je talijanska tvrtka Salcef Construzioni Edili e Ferroviarie S.p.A., a sustav za prometnu signalizaciju i upravljanje prometom ugradila je tvrtka Bombardier Transportation Italy u konzorciju s talijanskom tvrtkom SITE S.p.A. Nadzor nad radovima obavila je tvrtka TYPSA Consulting Engineers & Architects.
 
Za praćenje i koordinaciju provedbe ovog projekta odgovorno je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, krajnji korisnik projekta je HŽ Infrastruktura d.o.o., dok je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) kao akreditirana agencija bila odgovorna za ukupno financijsko, tehničko i administrativno upravljanje i provedbu mjere. Sve institucije uključene u ovaj projekt pokazale su  zrelost i spremnost za provedbu budućih infrastrukturnih projekata koji će se multiplicirati ulaskom RH u EU.
 


Pisane vijesti