Obilježen Dan Europe na Europskom trgu u Zagrebu

  • Slika /slike/Vijesti/Dan Europe 2017/Dan Europe_10_5_2017_8.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Žalac: „Europa nije ista kao prije 60 godina, sada nam je potrebno zajedništvo i međusobna suradnja više nego ikada prije!“

U utorak 09. svibnja 2017. godine na Europskom trgu u Zagrebu, obilježen je Dan Europe na kojemu su uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića sudjelovali i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.
 
Dan Europe slavi se 09. svibnja svake godine i to u svim državama članicama Europske unije. Obilježavanjem tog dana, prisjećamo se govora Roberta Schumana, tadašnjeg francuskog ministra vanjskih poslova, u kojemu je predstavio viziju europskog jedinstva te začeo ideju o Europskoj uniji u kojoj danas živimo. Dan Europe prilika je za aktivnosti i festivale koji Europu približavaju njenim građanima, stoga su Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, zajedno s Predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Agencijom za mobilnost i programe Europske unije, i ove godine na Europskom trgu u Zagrebu, ispred Kuće Europe, organizirali informativno druženje s građanima. Tom prilikom predsjednik Vlade Plenković, ministrica Žalac te ministri Kuščević i Barišić posjetili su informativne štandove te kroz druženje s građanima odgovarali na njihove brojne upite i prisustvovali završnoj proslavi Europskog tjedna mladih.
 
Premijer Plenković naglasio je važnost opstanka mirovnog projekta - Europske unije, unatoč krizi koju je prouzročio referendum u Velikoj Britaniji. 
 
„Drago mi je što sam danas ovdje i što imam priliku vidjeti ovoliko mladih ljudi koji se informiraju o radu i ustroju Europske unije jer mogućnosti je zaista puno. Europske politike su uspješne onoliko koliko to građani osjete na svojoj koži i zato pojednostavljujemo sustav i radimo sve što je u našoj moći kako bi što više građana osjetilo promjene.“ Rekla je Žalac i nastavila: „Ove godine obilježavamo 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora koji su postavili temelje današnje Europske unije i oblikovali život kakav poznajemo, no Europa nije ista kao prije 60 godina, sada nam je potrebno zajedništvo i  međusobna suradnja više nego ikada prije!“
 
U okviru tradicionalnog obilježavanja Europskog tjedna, koji se svake godine obilježava u tjednu kada se obilježava i Dan Europe,  Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz podršku Europske komisije organizira „Dane otvorenih vrata EU projekata“ koji se održavaju na više od 60 lokacija na području Hrvatske u razdoblju od 6. do 13. svibnja 2017. godine. Posjetite projektne lokacije i saznajte što je sve moguće ostvariti uz potporu fondova Europske unije.

Pisane vijesti