Novih 27 proizvođača dobilo pravo na uporabu oznake Hrvatski otočni proizvod

Slika /slike/Vijesti/2021/Svibanj/Hrvatski otočni proizvod/Hrvatski_otocni_proizvod_LOGO.jpg

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nastavlja provedbu projekta s namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda.

Projekt se provodi već 14. godinu, a 2021. ovu vrijednu priliku dobilo je 27 proizvođača za ukupno 45 otočnih proizvoda.

Oznaka se dodjeljuje jednom godišnje u vidu plakete ili makete u četiri kategorije, umjetnost i dizajn, kemijski proizvodi, pića i prehrambeni proizvodi. Ovogodišnji tradicionalni i inovativni proizvođači su s Iža, Ugljana, Murtera, Dugog otoka, Kaprije, Krka, Silbe, Prvića, Raba, Paga, Cresa, Hvara, Šolte i Brača.

Odluku o dodjeli oznake donose neovisne tehničke komisije čiji su članovi priznati hrvatski stručnjaci za relevantna područja. Oznaku mogu dobiti proizvodi koji udovoljavaju svim propisanim uvjetima, a konačnu odluku donosi ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak na prijedlog Savjeta projekta.

Ugovori o pravu uporabe oznake Hrvatski otočni proizvod sklapaju se na vrijeme od jedne godine za proizvode koji koriste oznaku „Ekološki proizvod“, dok se na vrijeme od tri godine sklapaju ugovori za proizvode koji koriste oznake „Izvorno hrvatsko“, „Hrvatska kvaliteta“, „Tradicionalnog ugleda“, „Izvornosti“, „Zemljopisnog podrijetla“, „Izvornosti za ostale proizvode“, „Zemljopisnog podrijetla za ostale proizvode“, te za proizvode koji nemaju jednu od naprijed navedenih oznaka, a nastali su kao rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i investicije.

Javni poziv za dodjelu oznake „Hrvatski otočni proizvod“ za 2020. godinu bio je otvoren od 15. prosinca 2020. do 29. siječnja 2021. godine.

ODLUKA 

Pisane vijesti