Novi model financiranja projekata za domove zdravlja i koncesionare

Slika /slike/Vijesti/dom_zdravlja.jpg

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić: „Zahvaljujući resornim ministarstvima i novom modelu, županijama će u proračunu ostati više sredstava koje mogu preusmjeriti na druge projekte“

Nakon što su utvrđene proceduralne pogreške, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u suradnji s Ministarstvom zdravlja, 30. svibnja 2016. otkazalo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Ulaganje u zdravstvenu zaštitu na primarnoj razini“ ukupne vrijednosti 140,6 milijuna kuna.
 
Novi Poziv stavit će u fokus županije i pojednostavljenje postupka dodjele bespovratnih sredstava, kao i uspostavu boljeg modela financiranja za krajnje korisnike, odnosno domove zdravlja i koncesionare te omogućavanje lakšeg praćenja izvršenja samih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.
 
„Zbog pogrešaka bivše garniture morali smo reagirati i zaustaviti ovaj Poziv kako bi spasili nešto više od 140 milijuna kuna nacionalnih sredstava kojima bi u konačnici morali isplatiti sve projekte da je natječaj proveden do kraja u sadašnjem stanju.  Uskoro očekujemo novi Poziv kojim ćemo omogućiti bolji model financiranja projekata za domove zdravlja i koncesionare, pojednostaviti procedure i ujedno ojačati ulogu županija kao partnera na regionalnoj razini“, izjavio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.
 
U novom pozivu potencijalni prijavitelji bit će županije. Kao osnivači domova zdravlja županije dodjeljuju koncesije primarne zdravstvene zaštite na svom području i imaju izravan uvid u potrebe na terenu. Također, županije imaju jače i kvalitetnije kapacitete za pripremu i provedbu projekata te provedbu postupaka javne nabave od samih krajnjih korisnika, a kroz ovakve pozive dodatno će jačati svoje kapacitete. Stavljanjem županija u ulogu prijavitelja, odnosno korisnika, pojednostavit će se cjelokupna procedura postupka dodjele bespovratnih sredstava.
 
Ovakvim pristupom omogućit će se bolji model financiranja projekata za domove zdravlja i koncesionare te će se sufinanciranje od 15% većim dijelom osigurati iz Fonda za sufinanciranje projekata.
 
Ministar Tolušić na ovu temu održao je sastanak sa županima koji su izrazili veliko zadovoljstvo novim modelom financiranja kojim je još jednom potvrđeno da su županije prepoznate kao važan partner u provedbi EU projekata na regionalnoj razini.
 
„Žao nam je što je zbog proceduralnih pogrešaka morao biti poništen natječaj, ali pozdravljamo inicijativu ministarstava da županijama daju ključnu ulogu u novom pozivu. Novim modelom financiranja županijama će u proračunu ostati više sredstava koje mogu preusmjeriti na druge projekte“, izjavio je župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.
 
Objava novog poziva „Ulaganje u zdravstvenu zaštitu na primarnoj razini“,  u iznosu od 140,6 milijuna kuna, očekuje se u roku od mjesec dana.

Pisane vijesti